Gemeente Ede

Nummer 019 / Ede, 25 januari 2008

Zeven partijen werken samen met gemeente Ede :
Ontwikkeling onderwijscampus gebied Zandlaan

Zeven partijen hebben met de gemeente Ede een eerste visie ontwikkeld voor het gebied Zandlaan en omgeving aan de zuidkant van Ede. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gaat uitbreiden op het Sonoco-terrein, de afdelingen praktijkonderwijs en vmbo van Het Streek aan de Amsterdamseweg, Bennekom en Oranjelaan verhuizen naar het PTC+-terrein aan de Zandlaan, waar ook voetbalvelden komen. De verwachting is dat de bouwwerkzaamheden in 2009 kunnen starten.

Het betreft een voorlopige gebiedsvisie die door de onderwijsinstellingen in het gebied, de woningcorporaties Idealis en Woonstede, de gemeente Ede en met betrokkenheid van de bewoners in het gebied verder wordt uitgewerkt. Het doel is onder andere verbetering van de kwaliteit van het gebied en de verkeersveiligheid en vermindering van de overlast. In het gebied zijn de CHE, trainingsbedrijf PTC+, ROC/A12 en het Groenhorst College gehuisvest. Het Streek zal nieuwbouw realiseren voor praktijkonderwijs en vmbo aan de Zandlaan.

Inspraak
De bewoners van het gebied worden nauw betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen. De gemeente Ede én de genoemde instellingen gaan overleg voeren met mensen die wonen in het gebied.

Intentieverklaring
Vandaag heeft burgemeester van Ede Cees van der Knaap namens de instellingen en de gemeente de plannen gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de CHE in congrescentrum De Reehorst. De gemeente Ede, CHE, Het Streek, Idealis, PTC+, ROC/A12 en Woonstede hebben op symbolische wijze een intentieverklaring ondertekend, waarmee ze hebben afgesproken samen te gaan werken. Burgemeester Cees van der Knaap zei tijdens de bijeenkomst dat de gemeente Ede graag meewerkt aan de ontwikkeling van het gebied, samen met de overige partners.

Krachten bundelen
De scholen verwachten dat ze elkaar door het bundelen van krachten gaan versterken in het onderwijs. Een doorgaande leerlijn van vmbo-mbo-hbo krijgt zo zichtbaar vorm. Een recent voorbeeld daarvan is de onlangs geopende Sapjesfabriek.
Daarnaast biedt de aanwezigheid van onderwijsvoorzieningen en studenten kansen voor het versterken van de levendigheid en het culturele leven van de stad. De studentenhuisvesting zal niet alleen de studenten van de CHE, maar waarschijnlijk ook van PTC+ en ROC/A12 dienen.

Onderwijs en sport
De gebiedsvisie voorziet in de uitbreiding van de CHE op het Sonocoterrein tegenover de huidige locatie van de CHE. Op die plek staan al tijdelijke gebouwen van de CHE.
Op het terrein van PTC+ staat nu een gebouw waar studenten overnachten. Dit gebied hoopt Idealis om te bouwen tot echte studentenhuisvesting, met name voor CHE-studenten. Hierover onderhandelt de gemeente met PTC+.

De nieuwbouw voor vmbo van Het Streek komt op de plek van de huidige trainingslocatie van PTC+ aan de Zandlaan. PTC+ gaat nieuwbouwen richting de westkant van het gebied aan de Zandlaan. Achter deze nieuwe gebouwen komen sportvelden. Hier gaat ook FC Jeugd voetballen. Op de plek van sportpark Oranje van FC Jeugd komt dan ruimte vrij voor woningen.

---