Vernieuwde HBO Kennisbank stimuleert kennisverspreiding in samenleving

29/01/2008 10:10



SURFfoundation



Vandaag lanceert SURFfoundation de vernieuwde website HBO Kennisbank: www.hbo-kennisbank.nl. De HBO Kennisbank is de etalage van de hogescholen en biedt toegang tot kennisproducten van studenten, docenten en lectoren. De HBO Kennisbank is uniek doordat zowel lesmateriaal als publicaties, scripties en stageverslagen makkelijk vindbaar zijn gemaakt. De scripties en publicaties bieden vaak een nieuwe blik op onderwerpen die interessant zijn voor het bedrijfsleven en de samenleving.

De HBO Kennisbank vervult een brugfunctie tussen het toegepaste onderzoek en de beroepspraktijk en ondersteunt het hoger onderwijs bij het verspreiden van kennis naar studenten maar ook naar het geïnteresseerde publiek. Ook kunnen docenten via de website ontwikkelingen uit de stagepraktijk vertalen naar het competentiegerichte leren. Afstudeerscripties behandelen onderwerpen die het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld op dit moment van belang vinden en hebben vaak een innovatief karakter.

De HBO Kennisbank is het resultaat van een project van SURFfoundation waarbij Fontys Hogescholen en een zestal andere hogescholen in 2006 begonnen zijn met het ontsluiten van scripties via repositories (digitale opslagplaatsen). De vernieuwde HBO Kennisbank betreft de uitbouw naar meerdere hogescholen, de mogelijkheid om ook publicaties en leermiddelen te tonen en een uitbreiding van de functionaliteiten.

Het project HBO Kennisbank maakt deel uit van het SURFshare programma van SURFfoundation. Met dit onderdeel van het vierjarige programma wil SURFfoundation de kennisdeling tussen hogescholen onderling en die naar de samenleving versterken. De instellingen maken gebruik van repositories die de achterliggende infrastructuur vormen voor websites, zoals de HBO Kennisbank. Hierdoor is het voor de hogescholen eenvoudig om hun kennis te delen en te verspreiden naar de samenleving.

Over SURF
In SURF werken de Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samen aan grensverleggende ICT-innovaties. Zo creëren ze de basis om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT en te excelleren in hun onderwijs en onderzoek. SURF bestaat uit drie organisaties: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten.

Over SURFfoundation
SURFfoundation maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. Wij initiëren, regisseren en stimuleren ICT vernieuwingen, door kennisdeling en partnerschappen. SURFfoundation maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.





http://www.hbo-kennisbank.nl