Onderwijsmanagers kritisch over gepensioneerde leraren voor de klas

29/01/2008 10:15



CAOP



Veel onderwijsmanagers willen geen vroeg gepensioneerde leraren terughalen voor de klas. Verder zijn zij overwegend positief over de andere crisismaatregelen uit het Advies 'LeerKracht!' van de Commissie Leraren, die deels zijn overgenomen door het kabinet in het actieplan 'LeerKracht van Nederland'. Dit blijkt uit een panelonderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Ruim 1300 managers, schoolbestuurders en personeelsfunctionarissen van het po,vo en mbo deden mee aan het SBO-Panel.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Het idee om vroeg gepensioneerde leraren terug te halen, valt niet goed. Als reden wordt vaak genoemd dat de ex-leraren bewust hebben gekozen voor een afscheid van hun onderwijsbaan. Maar verder blijkt uit het panel duidelijk dat onderwijsmanagers instemmen met de meeste crisismaatregelen. Zo scoort het bevorderen van carrièremogelijkheden van leraren op basis van onderwijsinhoudelijke taken bijvoorbeeld heel hoog.'

Uitslagen van een aantal panelvragen
Van de panelleden wil maar 22 procent gepensioneerde leraren (vutters) voor de klas. Verder is 91 procent voor het bevorderen van carrièremogelijkheden van leraren op basis van onderwijsinhoudelijke taken. Daarnaast is 64 procent voor het oproepen van mensen met een onderwijsbevoegdheid die nu geen leraar zijn. Weer 68 procent is voor maatregelen om de arbeidsomstandigheden zo te verbeteren dat deeltijders en leraren meer of langer willen doorwerken. Het vo en mbo zijn met 62 procent positief over subsidies om promovendi aan te trekken. Van het mbo is 79 procent ervoor als werknemers uit ondernemingen en andere organisaties deels gaan lesgeven. Van het vo is 60 procent voor financiële prikkels om de lerarenopleiding eerder af te ronden. Van vo en mbo wil 85 procent meer onderwijsassistenten en 80 procent meer ict-gebruik om leerprocessen efficiënter te organiseren. Alleen verwachten zij hiermee geen essentiële terugloop van het lerarentekort.

Onderwijssoorten kijken soms verschillend tegen een maatregel aan. Zo is het vo met 59 procent positief over de doorstroom van po-leraren naar het vo. Van het po is maar 27 procent positief. Van de managers po wil 25 procent geen financiële prikkels voor het aantrekken van zij-instromers. Bij vo en mbo is juist 83 procent voor. Het po is het minst positief over het aantrekken van promovendi of werknemers in een deeltijdverband vanuit het bedrijfsleven.

Alle vragen en antwoorden staan op www.onderwijsarbeidsmarkt.nl. Het SBO houdt ongeveer zes maal per jaar een panelonderzoek in een of meerdere onderwijssectoren.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl