ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV eens met verlaging 1040-urennorm

ABVAKABO FNV steunt de oproep van het Laks voor een verlaging van de strikte urennorm van 1040 uur. Het enige resultaat is een stijgende werkdruk voor leraren en ondersteunende medewerkers, en een demotiverende ervaring voor leerlingen.

Aantal uren moet geen criterium zijn

De hoge werkdruk van leraren moet omlaag. Te weinig tijd voor goede voorbereiding, nawerk of nascholing brengt de kwaliteit en het rendement van het onderwijs in gevaar. Bovendien zijn leerlingen er niet altijd aan toe om zelfstandig te werken. Kwalititatief goede begeleiding is een must. Dat moet het criterium zijn, en niet het aantal uren dat leerlingen in een lokaal doorbrengen.

ABVAKABO FNV ondersteunt ook de oproep de onderhandelingen van de staatssecretaris met de VO-raad over de kwaliteitsagenda VO te heropenen. Een degelijk onderbouwde urennorm met een toereikende bekostiging is een voorwaarde voor het uitvoeren van de kwaliteitsagenda VO. Leraren willen goed onderwijs geven en zich laten leiden door kwaliteit, niet door een norm die ver af ligt van de praktijk en de uitkomst is van een deal in Den Haag.

Bandbreedte of nutteloze norm?

ABVAKABO FNV is voor een duidelijke norm van onderwijstijd. Een bandbreedte van 960 tot 1040 uur geeft de scholen de ruimte om intensief en kwalitatief onderwijs aan te bieden.

ABVAKABO FNV staat achter het initiatief van het LAKS om de nutteloze 1040-uren-norm af te schaffen. ABVAKABO FNV roept al zijn leden en hun collega's in het onderwijs op een petitie te tekenen voor kwaliteit en tegen het ophokken van leerlingen om aan de 1040 urennorm te voldoen. Met de petitie maken leraren en onderwijsondersteunende medewerkers aan werkgevers en overheid duidelijk dat ze gaan voor optimale ontplooiing van leerlingen en dat "aula-uren" onzin zijn.

We roepen onze leden dan ook op om de oproep te steunen op de site van onze FNV-collegabond AOb: onderteken de petitie