VVD



29-1-2008

SP en VVD willen Anfalmonument voor Koerdische slachtoffers Saddam Hoessein

Nederland moet de massamoord op de Koerden in de jaren '80 erkennen als genocide en internationaal onderzoek naar de gevolgen ervan bepleiten.

Daarnaast dient er in Nederland een monument te komen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dat bepleitten Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Fred Teeven (VVD) afgelopen weekend op een internationale conferentie in Erbil in Iraaks Koerdistan.

In 2007 bestempelde het Haagse Gerechtshof in de strafzaak tegen gifgashandelaar Frans van Anraat de massamoord op de Koerden als 'genocide'. Deze massamoord was onderdeel van de zogenaamde Anfalcampagne van Saddam Hoessein om de Koerdische bevolking van Noord-Irak te verdrijven en vernietigen. Van Bommel en Teeven bespraken hun voorstellen met de Koerdische minister Chinar Saad Abdullah van Anfalzaken die enthousiast reageerde.

De genocide op de Koerden kreeg in Nederland veel aandacht door de berechting van Van Anraat. Van Bommel stelde de kwestie in de Kamer aan de orde en Teeven, toen nog officier van justitie, vervolgde Van Anraat wegens oorlogsmisdrijven. Van Anraat werd vorig jaar veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf.

De Kamerleden vinden een monument voor de Koerdische slachtoffers gerechtvaardigd omdat dit een belangrijke stap is op weg naar erkenning. Daarnaast ontbreekt het in Nederland aan een centrale lokatie voor de jaarlijkse herdenking van de massamoord. Van Bommel en Teeven vinden Den Haag als internationale stad van recht en vrede geschikt als lokatie voor een monument. Verschillende Nederlands-Koerdische organisaties die ook aan de conferentie deelnemen hebben het idee van SP en VVD reeds omarmd.

De Kamerleden zijn niet verbaasd over de geslaagde samenwerking tussen SP en VVD. Van Bommel: 'mensenrechten lenen zich niet voor partijpolitiek. Ik verwacht brede steun uit de Kamer.' Teeven: 'politieke verschillen verbleken bij de omvang van dit drama.'

Maandag 29 januari 2008