Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Toespraak minister Ter Horst bij startsein RDW-register over landelijke aanpak fietsendiefstal

28 januari 2008

Dames en heren,

Laat ik beginnen met een getal: 750.000. Het is het aantal fietsdiefstallen per jaar. Onvoorstelbaar, want zet ze maar eens naast elkaar. Ik weet niet of dat nog past in deze hal.

Fietsdiefstal is misschien niet de ernstigste misdaad, maar het is er wel één waar men het meest mee geconfronteerd wordt. Het is er wel een die zeer veel ergernissen oproept.

Als je het op zaterdagochtend ontdekt, als je naar de markt wil, dan kan je nog een beetje relativeren. Maar als je op dinsdagochtend probeert op tijd op de crèche en op je werk te zijn, is het niets minder dan een ramp.

Zelf ben ik in Amsterdam ooit zo woedend geworden dat ik, nadat ik gemerkt had dat mijn fiets weg was, meteen naar de tweedehands fietsenhandelaren op de Albert Cuyp ben gesneld. En jawel hoor, daar kwam de dief. Met de overtuigingskracht van het aantal omstanders dat aan mijn kant stond heb ik mijn fiets weer terug gekregen. Ik had hem met liefde een klap gegeven, maar dat gevoel moet ik nu als minister natuurlijk sterk afwijzen.

De bestrijding van fietsendiefstal is een van de prioriteiten in ons beleid. Het maakt ook deel uit van het bestuursakkoord dat gesloten is met de gemeenten.

Ik moet er overigens bij zeggen dat we - en dat zijn maar liefst veertien organisaties zoals de overheid, de fietsersbond, handelaren, fabrikanten, noem maar op - er al een tijd mee bezig zijn. De doelstelling van het kabinet is: 100.000 minder gestolen fietsen in 2010 ten opzichte van 2006.

We willen dat bereiken met een integrale aanpak, waarbij de nadruk ligt op preventie.

Dat betekent onder andere:
* meer en veilige stallingmogelijkheden,
* het benutten van het landelijk registratiesysteem voor gestolen fietsen en
* technische beschermingsmethoden,
* controle en handhaving door toezichthouders en
* het tegengaan van heling.

En iedereen doet mee; de rijksoverheid, gemeenten, politie en openbaar ministerie, maar ook private partijen als de fietshandel, fietsfabrikanten, verzekeraars en de fietsersbond.

Laat ik iets meer zeggen over een landelijk registratiesysteem.

Het is een belangrijk hulpmiddel om vast te stellen of een fiets gestolen is. Ook een belangrijk hulpmiddel voor de opsporing van gestolen fietsen en het opsporen van fietsdieven en helers.

U heeft het vast al gelezen in de krant of op internet, of hier op de beurs gehoord: na een lange tijd van voorbereiding is dat landelijke registratiesysteem er nu ook daadwerkelijk. Vanaf vandaag is het landelijke register voor het publiek beschikbaar via www.fietsdiefstalregister.nl (extern) .

Hoe werkt het? Als je fiets gestolen wordt moet je aangifte doen op het politiebureau of via internet. Automatisch wordt dan de aangifte bij de politie ook verwerkt in het fietsdiefstalregister bij de RDW. Daarvoor is wel nodig dat u het framenummer of het nummer van de elektronische chip kent. De fiets kan worden teruggevonden tijdens controles van de elektronische chips of het framenummer, bijvoorbeeld in stallingen. Als de fiets wordt teruggevonden, is de eigenaar via het registratiesysteem te traceren en wordt de fiets terugbezorgd. Via internet kan iedereen nagaan of een fiets die te koop wordt aangeboden, gestolen is. Zo wordt onbedoelde heling voorkomen. Het systeem zal zich met ingang van januari vullen met informatie over gestolen fietsen.

Wat we ook gaan doen is expertise en kennis op het gebied van de aanpak van fietsendiefstal bij elkaar brengen om de gemeenten en korpsen in hun aanpak van fietsendiefstal te ondersteunen.

Dames en heren, de aanpak van fietsendiefstal is weer zoiets dat alleen succesvol kan zijn als iedereen zijn rol daarin waarmaakt. Als de gemeenten genoeg stallingmogelijkheden creëren en punten waar je je fiets aan vast kan zetten. Als de politie en justitie meewerken aan de integrale aanpak en de burgers ook het gevoel geven serieus te worden genomen als ze met hun aangifte op het bureau verschijnen. Het gaat om misdrijven waar burgers de dupe van worden. Waar mogelijkheden bestaan om strafrechtelijk op te treden moet en zal dat ook gebeuren. Ook de fabrikanten en handel moeten meewerken met identificeerbare fietsen en het leveren van sloten die niet met een eenvoudige kniptang of - wat ik pas nog hoorde over bepaalde sloten; je kunt het bijna niet geloven - met een loper zijn open te maken.

En ook de eigenaars zelf moeten meewerken. Dat is essentieel. Ze moeten het nummer op het frame van hun fiets of de chip daarin kennen. Zij moeten hun fiets met goede sloten vastzetten aan de "vaste wereld" en veilig stallen. En als het dat toch misgaat, moeten ze aangifte doen. Veel mensen doen geen aangifte met het idee "het helpt toch niets". Dat is niet goed want met het landelijke fietsdiefstalregister kan er met aangiften van fietsendiefstal meer gedaan worden. We moeten dit natuurlijk wel aan iedereen vertellen en daarom start dit voorjaar een publiekscampagne.

Dames en heren, fietsendiefstal is geen natuurverschijnsel. Het is ook niet iets dat we geamuseerd aan een studentencultuur kunnen toeschrijven of schouderophalend als bijverschijnsel van drugsgebruik moeten accepteren. Nee ! het is een irriterend en schadelijk wangedrag dat we niet moeten tolereren. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Fietsregister nu online voor burgers te raadplegen
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties