VVD


29-1-2008

Akkoord openstellen Europese Postmarkt

Overmorgen debatteert het Europees Parlement in tweede lezing over de richtlijn inzake het openstellen van de gehele Europese Postmarkt.

Uitgangspunt voor dit debat is het politieke akkoord van de Raad, hetgeen tot stand is gekomen op basis van het pakket wijzigingsvoorstellen zoals door het Europees Parlement in eerste lezing is aangenomen. In verband met de vele nationale gevoeligheden is de verwachting dat dit politieke akkoord één op één door een ruime meerderheid van dit huis zal worden goedgekeurd. De stemming vindt overmorgen (donderdag 31/1) plaats.

Over het wijzigingspakket in eerste lezing,
heeft VVD-europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert eerder gezegd: "Alhoewel dit compromis op dit moment het maximum haalbare lijkt, is het voor een liberaal géén feestpakket. Verre van dat". Dit ondermeer i.v.m. het feit dat:


* De opening van de Europese Postmarkt plaatsvindt per 31 december 2011 (in plaats van 1 januari 2009);

* De 12 nieuwe lidstaten evenals landen die uit meerdere eilanden bestaan, zoals Griekenland, nog eens twee jaar uitstel krijgen;
* Er te veel ruimte wordt geboden aan de lidstaten om allerhande concurrentiebeperkende voorwaarden op te leggen.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Dit is in feite, en helaas, nog steeds het geval. Ondanks alle mooie voornemens en strategieën als die van Lissabon, is het afschermen van de eigen markt dé trend. Lidstaten worden steeds creatiever in het opwerpen van barrières. De recente ontwikkelingen in Duitsland zijn hier een goed voorbeeld van."

De Europese discussie loopt parallel aan die in Nederland. Onlangs is besloten de opening van de Nederlandse markt voor bepaalde tijd uit te stellen (i.p.v. 1/1/2008) omdat 'spiegelland' Duitsland wel een heel bijzondere marktdrempel heeft geïntroduceerd, te weten een minimumloon van bijna 10 euro voor de postsector.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Ik ben in principe groot voorstander van het openstellen van de Nederlandse postmarkt. De grootverbruikers zijn hier zeker bij gebaat. In Europees verband vooroplopen met de volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt behoeft dan ook geen probleem te zijn. Wachten op de rest van Europa is in dat opzicht geen optie. Het wordt echter wel een probleem als Duitsland, ons spiegelland, gaat schuiven zoals nu het geval is. Van een gelijk speelveld met in ieder geval één lidstaat, zoals voorzien, is immers geen sprake."