Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: EU reikt Servië de hand

29 jan 2008 | De 27 landen van de Europese Unie (EU) hebben Servië een politieke dialoog aangeboden die het land de plaats geeft in Europa die het toebehoort. Dat is de uitkomst van het raadsoverleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel.

De dialoog moet bijdragen aan het vervullen van alle voorwaarden voor de ondertekening van een Stabilisatie- en Associatieakkoord tussen Servië en de landen van de Unie. Nederland heeft met steun van België bepleit dat het akkoord pas kon worden ondertekend als Servië volledig meewerkt met het Joegoslavië-tribunaal en de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde generaal Mladic is uitgeleverd aan Den Haag.

Minister Verhagen, die het overleg namens Nederland bijwoonde, is zeer tevreden met de uitkomst. "De EU heeft de Serviërs duidelijk gemaakt dat ze een toekomst hebben in Europa. Ze kunnen op korte termijn profiteren van meer handel, deelname aan Europese programma's, en makkelijkere visaprocedures. Maar kiezen voor Europa betekent ook dat je geen mensen beschermt die zijn aangeklaagd voor de grootste slachting op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog.''

In Servië vindt komende zondag de tweede ronde van de presdidentsverkiezingen plaats. De integratie in Europa en de status van Kosovo spelen daarbij de hoofdrol. "De EU en Nederland reiken de Serviërs de hand, en het is aan hen om zondag die hand te pakken'', aldus de minister.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl