Persberichten stad Utrecht, 11.30 uur

Utrecht, 29-01-2008

Opruimen

UTRECHT In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 januari mocht een 20-jarige Utrechter de door hem en zijn maten gemaakte rommel zelf opruimen.

Rond 02.30 uur kreeg de politie de melding dat door bewoners van een pand aan de Prins Hendriklaan rommel vanaf het balkon naar beneden werd gegooid. Agenten kwamen zonder verlichting aanrijden en zagen meerdere personen op het betreffende balkon staan. Bij het zien van de agenten gingen zij vlug naar binnen en deden alle lichten uit. Op straat lagen meerdere vuilniszakken en kapot glas.

De agenten belden aan, maar niemand deed open. In het kader van de aanhouder wint bleven de agenten aan de bel hangen tot één van de studenten toch maar eieren voor zijn geld koos en open deed. De 20-jarige student gaf toe dat zij de vuilniszakken op straat hadden gegooid.

De agenten zagen er op toe dat de Utrechter de vuilniszakken weer binnen zette en dat hij het glaswerk opveegde. Daarna mocht hij van zijn nachtrust gaan genieten.

Gestolen fiets

UTRECHT In de vroege nacht van maandag 28 op dinsdag 29 januari werd een man met een gestolen fiets aangehouden.

Rond 01.10 uur zagen agenten een man over de Atoomweg fietsen. Bij een viaduct zagen zij dat hij de bosschages in fietste. Hij zette zijn fiets neer en liep het viaduct op. De agenten spraken de man aan. Hij kon zich niet legitimeren, sprak zeer gebrekkig Nederlands en kon alleen zijn voor- en achternaam geven. Bij het controleren van de fiets bleek die in december 2006 in Utrecht te zijn gestolen.

De verdachte (met dus onbekende leeftijd en woonplaats) werd aangehouden en samen met de fiets naar het politiebureau overgebracht. Nadat hij is gehoord over de diefstal of heling van de fiets, zal hij worden overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Rijbewijs kwijt

UTRECHT Een automobilist uit Houten moest aan het begin van de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 januari zijn rijbewijs inleveren: hij had veel te veel gedronken.

Rond 00.05 uur controleerden agenten een 38-jarige automobilist uit Houten op de Nieuwekade. Hij had duidelijk te diep in het glaasje gekeken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 675 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Inbreker aangehouden

UTRECHT Op maandagavond 28 januari werd een inbreker na een achtervolging aangehouden. Een tweede verdachte werd niet meer aangetroffen.

Rond 20.45 uur kreeg een medewerker van een bedrijf aan de Californiëdreef de melding van een beveiligingsbedrijf dat er een inbraakalarm van zijn bedrijf was afgegaan. De medewerker ging naar het bedrijf en zag twee verdachten uit het bedrijf komen rennen. Van het pand waren twee grote ruiten vernield.

De medewerker rende achter één van de verdachten aan en belde met zijn gsm 112. De verdachte stopte, haalde een steekvoorwerp te voorschijn en bedreigde de medewerker daarmee. Vervolgens stapte hij op een scooter en ging ervandoor.

Meerdere politie-eenheden werden door de meldkamer ter plaatse gestuurd. Agenten zagen de scooter met de verdachte over de Floridadreef rijden en zetten de achtervolging in. De verdachte negeerde stoptekens. Op de Manitobadreef probeerden de agenten de scooterbestuurder klem te rijden. Dat lukte gedeeltelijk, maar vervolgens probeerde hij door het gras weg te komen. Een agent sprong uit de politieauto en greep de verdachte beet. Daarbij kwamen beiden in het gras ten val,waarna de verdachte, een 16-jarige jongen uit Utrecht zijn verzet opgaf. Hij werd geboeid en naar het politiebureau overgebracht. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen. De verdachten hadden nog geen kans gezien iets uit het pand te stelen.

De aangehouden verdachte is in het politiebureau ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachte wordt voortgezet.

Fietsdiefstal

UTRECHT Twee verdachten werden op maandagavond 28 januari aangehouden voor het stelen van een fiets.

Rond 20.10 uur zag een medewerker van cameratoezicht dat twee mannen een fiets op de Stationsstraat pikten. Agenten gingen ter plaatse en hielden het tweetal, mannen van 28 en 43 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Nieuwegein, aan. De fiets werd in beslag genomen.

Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De Nieuwegeiner had tevens nog een boete van 95 openstaan.

Laptop

UTRECHT Op maandagmiddag 28 januari gingen twee verdachten er met een laptop vandoor.

Rond 18.25 uur zag een getuige op de Nieuwegracht een man met een fiets staan. Het viel haar op dat de man om zich heen stond te kijken. Vlak daarbij zag zij twee benen uit een raamopening spartelen. Vervolgens kwam een man uit de raamopening. Hij had een laptop in zijn handen, sprong bij de andere man achterop de fiets en beiden gingen ervandoor. De getuigen belde de politie. De verdachten werden bij een onderzoek in de omgeving niet meer aangetroffen. Het raam was op nog onbekende manier opengemaakt.

De verdachte die de laptop wegnam, had een licht getinte huidskleur, ± 25 jaar, 1.75 1.80 meter, normaal postuur, kort donker haar achterop iets langer, moedervlek op één van zijn wangen. Hij droeg een zwarte jas met een bontkraag. De verdachte op de zwarte fiets had een zwarte jas aan met een witte capuchon.

Aan mensen die getuige zijn geweest van de diefstal, de verdachten hebben zien vluchten of menen hen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Voetganger gewond

UTRECHT Een 35-jarige man uit Utrecht raakte op maandag 28 januari gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 18.25 uur stak de 35-jarige Utrechter op de Obbinklaan plotseling de rijbaan over. Daarbij werd hij aangereden door een 34-jarige automobilist uit Utrecht. De voetganger werd met rugklachten per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht.

Gewapende man

UTRECHT Op maandagavond 28 januari kwam een gewapende man een horecagelegenheid binnen. Even later ging hij ervandoor.

Rond 18.15 uur bevonden twee medewerkers van een horecagelegenheid aan het Herderplein zich in de keuken. Zij hoorden de voordeur opengaan en één van de medewerkers liep naar voren. Zij zag een gewapende jongeman in de zaak staan en schrok erg. Haar collega kwam poolshoogte nemen, zag de verdachte staan en riep iets naar hem. De verdachte riep iets terug en ging er vervolgens vandoor. De verdachte sprong op een fiets en reed weg in de richting van de Lessinglaan. Bij een onderzoek in de omgeving werd hij niet meer aangetroffen.

De verdachte was een licht getinte man, 1.70 1.80 meter en met een normaal postuur. Hij droeg een zwarte pet achterstevoren, had een zwarte jas en opvallend vieze handen.

Aan getuigen die de verdachte bij de horecagelegenheid hebben gezien of hem menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Samen uit stelen

UTRECHT Een 31-jarige moeder en haar 11-jarige zoon gingen op maandag 28 januari uit stelen. Zij werd eerst aangehouden, hij even later.

Rond 16.15 uur zag een medewerker van een winkel aan de Amsterdamsestraatweg dat een vrouw met een jongen in de winkel liep. Hij zag dat de vrouw meerdere goederen uit de stellingen pakte en een gedeelte daarvan onder een tas legde. Bij de kassa rekende zij boodschappen af, maar de spullen onder de tas niet. Vervolgens rende het jongetje met het winkelwagentje de winkel uit. Daarbij ging het alarm van het beveiligingspoortje af.

De medewerker hield de vrouw, 31 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, aan en belde de politie. Agenten kwamen ter plaatse en namen de verdachte over. Van haar kregen zij het gsm-nummer van haar 11-jarige zoontje. Zij belden hem en verzochten hem terug naar de winkel te komen. Dat deed hij en ook hij werd aangehouden. De gestolen spullen bleven in de winkel achter.

De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en er is proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldief

UTRECHT Enkele beveiligingsmedewerkers gingen op maandag 28 januari achter een winkeldief aan. Zij hielden hem even later aan.

Rond 15.20 uur zagen beveiligers van een winkel aan de Rijnkade dat een man met twee tassen met kleding de winkel verliet, zonder de kleding af te rekenen. Zij gingen achter de verdachte aan en zagen dat hij een pand aan de Catharijnesingel inging. Zij volgden hem het pand in en hielden hem aan. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte, een 46-jarige man uit Utrecht, werd even later aan agenten overgedragen. De tassen met kleding werden in beslag genomen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Agent ruikt hennepplantage

UTRECHT Een agent onderweg naar huis meende op maandag 28 januari een hennepplantage te ruiken. Zijn neus had het bij het goede eind.

Rond 15.05 uur reed een politieman in zijn vrije tijd over de Nieuwe Houtenseweg. Daar rook hij bij het passeren van een loods een sterke henneplucht. Bij de loods stond een bestelbus. De agent gaf zijn bevindingen aan de politiemeldkamer door. Agenten kwamen ter plaatse om een onderzoek in te stellen.

Net op dat moment stapte een man in de bestelbus en hij wilde wegrijden. De agenten spraken de man, 38 jaar oud en afkomstig uit Hilversum, aan. Op verzoek van de agenten opende de man de loods. Daar troffen zij een hennepkwekerij met ongeveer honderd stekjes aan. In de bus van de man lag ongeveer vijf kilo aan gedroogde henneptoppen. De verdachte werd aangehouden en alle spullen werden in beslag genomen. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Straf tegoed

UTRECHT Op maandag 28 januari werd een man voor winkeldiefstal aangehouden. Hij had nog een gevangenisstraf tegoed.

Rond 13.45 uur werd een 42-jarige man uit Utrecht bij een winkel aan het Radboudkwartier betrapt op de diefstal van parfum. Hij werd door de beveiliging aangehouden en even later aan de politie overgedragen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor de winkeldiefstal. Na afhandeling van deze zaak moet de verdachte een gevangenisstraf van 63 dagen uitzitten die hij nog open had staan.

Straatroof

UTRECHT Op maandag 28 januari deed een vrouw aangifte van een straatroof die op zondagavond 27 januari plaatsvond.

Op zondagavond fietste een 27-jarige vrouw uit Utrecht door de Daalsetunnel in de richting van de Vleutenseweg. Plotseling sprong een jongen het fietspad op, waardoor zij moest stoppen. Hij bedreigde haar met een steekwapen en eiste haar tas. Toen zij die niet meteen gaf, werd zij door de verdachte met het steekvoorwerp in haar hand gestoken, waarna hij er rennend met haar tas in de richting van het centrum vandoor ging.

Het slachtoffer belde 112. Meerdere politie-eenheden en een motorambulance kwamen ter plaatse. Bij een onderzoek in de omgeving werd de verdachte niet meer aangetroffen. Het slachtoffer werd ter plaatse door de ambulancebroeder behandeld, waarna zij op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis is gegaan voor verdere behandeling.

De verdachte was een blanke jongen, 15 17 jaar, 1.65 1.70 meter, tenger postuur, lichtblond kort haar en smal gezicht. Hij droeg een zwarte heupjas en een donkere broek.

Aan getuigen van de gewelddadige straatroof of aan mensen die de verdachten hebben zien vluchten, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Bestelauto

UTRECHT Een bestelbus kon dankzij een track & tracesysteem (soort GPS) op maandag 28 januari bij zijn rechtmatige eigenaar worden terugbezorgd.

Rond 05.15 uur parkeerde een 30-jarige man uit Woerden zijn bestelbus op het Stationsplateau. Toen hij even later terugkwam, zag hij dat zijn bestelbus was verdwenen. Het voertuig was voorzien van een track & tracesysteem, waardoor de eigenaar via GPS kan zien waar de bus zich op dat moment bevind. In dit geval kon de werkgever van de Woerdenaar zien dat de bestelbus naar Nieuwegein reed.

Agenten werden die kant opgestuurd en zagen de bestelbus met daarin de verdachte op de Apollobrug staan. De verdachte, een 24 jaar oude man uit Nieuwegein, werd aangehouden en de bus werd in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor de diefstal van de bestelbus.