Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 29 januari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/458
Onderwerp
Transparante tarieven taxivervoer

Geachte voorzitter,

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voortgang van de aanpassing van de taxameters aan de nieuwe tariefstructuur voor de straattaxi. Zoals bekend dienen met ingang van
1 februari 2008 alle taxameters aan de nieuwe structuur aangepast te zijn.

Communicatie richting taxameterfabrikanten
Eind november 2007 zijn met alle taxameterfabrikanten heldere afspraken gemaakt over de aanpassing van de taxameters aan de nieuwe tariefstructuur. Via tweewekelijks overleg met de taxameterfabrikanten is de voortgang in de aanpassing van de taxameters nauwgezet gevolgd. Daarnaast is hierover tussentijds veelvuldig contact geweest met de taxameterfabrikanten. De taxameterfabrikanten hebben aangegeven dat zich bij de aanpassing geen (technische) problemen hebben voorgedaan en dat zij in de periode tot
1 februari 2008 geen problemen voorzien.

Communicatie richting taxiondernemers
Het ministerie en de taxameterfabrikanten spannen zich maximaal in om de aanpassing van de taxameters aan de nieuwe tariefstructuur vóór 1 februari 2008 zoveel mogelijk te realiseren. KNV Taxi werkt hieraan mee. Het ministerie heeft taxiondernemers diverse keren via brieven en internet geïnformeerd over de invoering van de nieuwe tariefstructuur op
1 februari 2008 en hen opgeroepen zich vooral tijdig aan te melden bij hun taxameterfabrikant. KNV Taxi heeft haar leden onder meer via verschillende circulaires geadviseerd om zich tijdig bij de taxameterfabrikanten aan te melden, zodat hun taxameters op 1 februari 2008 kunnen zijn aangepast. Ook de taxameterfabrikanten hebben verscheidene acties ondernomen (herhalingsbrieven, direct telefonisch contact) om hun afnemers op te roepen zich aan te melden voor aanpassing van de taxameters. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/458

Stand van zaken aanpassing taxameters
Met name in de laatste dagen van januari 2008 wordt een hausse aan aanvragen van taxiondernemers verwacht. De taxameterfabrikanten verwachten, op basis van de huidige inzichten, dat op 1 februari 2008 ruim 70% van de taxameters aan de nieuwe regelgeving voldoet. Zij verwachten dat daarna, in de loop van de maand februari, alle taxameters aan de nieuwe tariefstructuur zijn aangepast.
Op 28 januari jongstleden waren ongeveer 50% van alle taxameters aangepast aan de nieuwe tariefstructuur. Daar bovenop worden de komende dagen nog eens tussen 20 en 30% van de taxameters aangepast; dit zijn taxameters van ondernemers die zich op dit moment al hebben aangemeld bij de fabrikanten. Deze taxiondernemers zijn veelal aangesloten bij de grote taxicentrales in de vier grote steden. Mét de taxameterfabrikanten is geconstateerd dat vooral het aantal aanmeldingen onder `eigen rijders' die in de vier grote steden werkzaam zijn nog stagneert. Deze groep zelfstandige taxiondernemers blijkt zich, ondanks diverse oproepen daartoe, grotendeels nog niet aangemeld te hebben bij de fabrikanten. Taxiondernemers zijn zelf verantwoordelijk om zich op tijd bij hun taxameterfabrikant aan te melden. Dat is hen per brief afgelopen december en begin januari concreet gemeld.

Handhaving nieuwe tariefstructuur
De Inspectie Verkeer en Waterstaat controleert steekproefsgewijs op het juiste gebruik van de tariefstructuur en de taxameter. De Inspectie zal per 31 januari 2008 ongeveer 500 steekproefsgewijze controles hebben uitgevoerd. De controles wijzen tot op heden uit dat er zich geen technische problemen voordoen bij de herprogrammering en werking van de al aangepaste taxameters.
Vanaf 1 februari 2008 zal de Inspectie bij het constateren van overtredingen, bijvoorbeeld wanneer de taxameter niet of onjuist is aangepast aan de nieuwe tariefstructuur, tot sanctionering overgaan. Via haar eigen website zal de Inspectie dit ook kenbaar maken. Ook is dit al eerder in mijn brieven aan de taxibranche aangegeven.

Voorlichtingscampagne
In de laatste week van januari is een voorlichtingscampagne gestart om de consument te informeren (onder meer via folders, advertenties in landelijke dag- en vakbladen, radiospotjes, internet) over de veranderingen in de tariefstructuur.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

---