Senternovem


29-01-2008 | Huursector gelooft wel in energielabels woningen

Van de ruim 50.000 woningen die een energielabel kreeg, ligt 85 procent in de huursector. Verbaasd is Aedes, vereniging van woningcorporaties niet.

Woningcorporaties zijn volgens Aedes-woordvoerder Casper van Riet al een aantal jaren bezig met de energieprestaties van hun bezit. Hij is niet verrast dat tot dusverre vooral voor huurwoningen energielabels zijn aangevraagd en afgegeven. "Ik weet dat in elk geval één corporatie helemaal klaar is", meldt hij.

Van Riet noemt twee redenen waarom de gemiddelde corporatie waarde hecht aan stookkosteninzicht. "Hij is voortdurend aan het verbouwen. Het energielabel biedt hem strategische informatie. Op basis daarvan kan hij doeltreffende investeringen doen. Daarbij heeft de corporatie een maatschappelijke taak."
In tegenstelling tot Vereniging Eigen Huis - die de consument vooralsnog afraadt energielabel te nemen - heeft Aedes alle vertrouwen in het energielabel. "De meeste corporaties, zo niet alle, zijn er druk mee bezig."

Perry Verberne van NUON bevestigt dat beeld. Bij de energiegigant houdt de productmanager zich bezig met het energielabel. "De huurmarkt loopt voor op de kopersmarkt. Vorig jaar zomer al werden de corporaties actief en gingen ze winkelend op zoek naar een goede deal. Tegen het eind van 2007 merkten we dat de meeste corporaties toch kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit." Volgens Verberne zijn er veel meer dan de 46.000 huurwoningen die een energielabel kregen, geïnspecteerd. "Niet elke corporatie kiest ervoor direct de labels te laten uitdraaien. Sommige corporaties bezitten tien- of twintigduizend woningen. Daar hangt een prijskaartje aan. Ze wachten met het aanvragen van labels tot de daadwerkelijke mutatie." Verberne wil niet kwijt voor hoeveel energielabels de dertig adviseurs van NUON goed zijn. Dat er in een paar maanden tijd ruim 53.000 energielabels zijn verstrekt, noemt Verberne een prachtig resultaat. "Maar, met een opgave van 300.000 koop- en 300.000 huurmutaties per jaar, betekent het ook dat er nog veel werk te doen is. En dan heb ik het nog niet eens over het enorme stuwmeer van woningen dat al een tijd te koop staat."

Het ministerie van VROM laat werten blij te zijn met het aantal energielabels dat op dit moment is afgegeven. "Daarbij leert de praktijk dat er voldoende gecertificeerde bedrijven zijn die labels mogen aanmelden", reageert woordvoerder Nynke van der Zee. Verberne besluit dat de belangstelling voor het label onder particuliere woningeigenaren toeneemt.