Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

U hebt al kunnen lezen dat het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied zover is dat we het als voorontwerpbestemmingsplan ter inzage hebben gelegd. In deze artikelenreeks gaan we dieper in op dit voorontwerpbestemmingsplan. In dit artikel geven we achtergrondinformatie over het bestemmingsplan. Ook gaan we in op de wijze waarop u het voorontwerpbestemmingsplan kunt inzien bij de Centrale Balie van het gemeentehuis.

Conserverend bestemmingsplan
Dit nieuwe bestemmingsplan is een integrale herziening van het merendeel van de geldende bestemmingsplannen voor het buitengebied. Uitgangspunt voor dit bestemmingsplan vormt het Reconstructieplan Beerze Reusel. De verplichte onderdelen van het reconstructieplan hebben we verwerkt in het bestemmingsplan. Hierdoor wijkt het nieuwe bestemmingsplan op onderdelen af van de huidige bestemmingsplannen. Het beleid dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld voor de kernrandzones en recreatie en toerisme hebben we doorvertaald in dit nieuwe bestemmingsplan. Daarnaast is het voornamelijk een conserverend plan. Het vastleggen en behouden van de bestaande ruimtelijke en functionele situatie staat voorop. Nieuwe ontwikkelingen beperken zich voornamelijk tot het bieden van uitbreidingsmogelijkheden.

Werkdocument
Zoals wethouder Ted van de Loo in zijn interview van 2 weken gelegen aangaf is het voorontwerpbestemmingsplan voor (ons vooral) een werkdocument. Het voorontwerpbestemmingsplan vormt de basis voor het bestemmingsplan zoals we dat door de gemeenteraad willen laten vaststellen. Maar dat wil nog niet zeggen, dat alles nu al bepaald en definitief is.
Een andere reden dat sprake is van een werkdocument is dat het helaas onvermijdelijk is gebleken dat er toch nog enkele foutjes in het voorontwerpbestemmingsplan zijn geslopen. Via een overzichtje maken we deze kenbaar bij de stukken die ter inzage liggen.

Wij nodigen iedereen van harte uit om het voorontwerpbestemmingsplan te komen inzien. Als u van mening bent dat uw eigendommen en/of uw belangen niet correct in het voorontwerpbestemmingsplan zijn opgenomen, schroom dan niet om een inspraakreactie in te dienen. Hier moeten we dan wel meteen de kanttekening bij plaatsen dat wij niet altijd tegemoet kunnen komen aan een inspraakreactie, omdat wij ook gebonden zijn aan het beleid van andere overheden.

Inspraakprocedure
Het voorontwerpbestemmingsplan ligt van maandag 28 januari 2008 tot en met maandag 10 maart 2008 ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis in Oirschot. In deze fase krijgen bewoners en belanghebbenden de gelegenheid om hun mening over het bestemmingsplan te geven. Schriftelijke inspraakreacties kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Oirschot (postbus 11, 5688 ZG Oirschot). Mondelinge inspraakreacties kunt u kenbaar maken bij de Centrale Balie van het gemeentehuis.

Informatieavonden
Naast de inzage in het gemeentehuis organiseren we 3 informatieavonden. Deze zijn op 11, 21 en 25 februari. Tijdens deze bijeenkomsten willen we geïnteresseerden informeren over het voorontwerpbestemmingsplan. Meer informatie over deze avonden leest u volgende week in het Weekjournaal. Wilt u hier graag bij zijn, dan kunt u deze avonden vast vrijhouden in uw agenda.
* Maandag 11 februari De Stapperij, Spoordonk 19.30-22.00 uur
* Donderdag 21 februari Dorpsplein, Oostelbeers 19.30-22.00 uur
* Maandag 25 februari Gemeentehuis, Oirschot 19.30-22.00 uur

Spreekuur
Als u na het inzien van het voorontwerpbestemmingsplan specifieke vragen hebt, kunt u een afspraak maken voor het speciale spreekuur. Deze spreekuren zijn op 13, 20 en 27 februari van 09.00 tot en met 12.30 uur en van 13.30 tot en met 16.00 uur. Via de Centrale Balie van het gemeentehuis kunt u een afspraak maken voor dit spreekuur.

Over een exemplaar beschikken
Op onze website www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied kunt u pdf-bestanden van de toelichting, de voorschriften, alle plankaarten en het bijlagenboek van het voorontwerpbestemmingsplan downloaden.
Als u over het boekwerk van het voorontwerpbestemmingsplan wilt beschikken, kunt u deze bij ons bestellen. U moet er rekening mee houden dat een compleet exemplaar, inclusief alle plankaarten en het bijlagenboek, EUR 670,45 excl. BTW kost. Zonder het bijlagenboek bedragen de kosten EUR 588,55 excl. BTW. U kunt ook een cd-rom met pdf-bestanden van de toelichting, de voorschriften, alle plankaarten en het bijlagenboek bestellen. De kosten hiervan bedragen per cd-rom EUR 30,00 excl. BTW.

Meer informatie
Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Op onze website hebben we een speciale pagina gewijd aan het nieuwe bestemmingsplan. Op www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied kunt u onder andere de kadernota en pdf-bestanden van de toelichting, de voorschriften en plankaarten van het voorontwerpbestemmingsplan downloaden en ook alle vorige artikelen teruglezen.