Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Gezamenlijke controles glastuinbouw Lansingerland

Vanaf februari 2008 gaan de AID van het ministerie van LNV, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de DCMR de glastuinbouwbedrijven in de gemeente Lansingerland gezamenlijk controleren. Het is de bedoeling dat dankzij deze samenwerking de last voor ondernemers vermindert en de kwaliteit van de controles verbetert.

Proef

De gezamenlijke controles vinden als proef plaats in de periode februari tot en met oktober 2008. Tijdens de controles kijken de controleurs in één keer naar alle controlepunten, zoals het gebruik en opslag van gewasbeschermingsmiddelen, de kwaliteit van het oppervlaktewater en de naleving van milieurichtlijnen. De controles worden van tevoren telefonisch aangekondigd en uitgevoerd door maximaal twee personen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aantal controles wordt teruggebracht van gemiddeld twee afzonderlijke controles per jaar naar één gezamenlijke controle per drie jaar.

Zowel ondernemers als controleurs kunnen snel na de controle hun ervaringen aangeven via een korte telefonische of schriftelijke enquete. Eind 2008 vindt een eindevaluatie van de proef plaats, waarna wordt besloten of deze gezamenlijke controles structureel gaan plaats vinden. De proef is een onderdeel van het programma `Vernieuwing Toezicht', waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil tegengaan. Naast de gemeente Lansingerland wordt onder andere proefgedraaid in de gemeenten Den Bosch, Ede en Noord-Limburg.

Voor meer informatie of interesse in het meelopen met een controle kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045 54 66 223 / 06 48 13 23 18. Voor vragen over de specifieke controles door het waterschap kunt u contact opnemen met Henk-Jan Vochteloo, 010 45 37 200.