Gemeente Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van Avans Hogeschool, Rabobank Breda en Gemeente Breda

Economische_Barometer.gif

Bredase economie ontwikkelt zich voorspoedig

- gouden kansen voor zilveren economie

De nieuwste versie van de Economische Barometer Breda laat zien dat de Bredase economie zich in 2007 krachtig heeft ontwikkeld en nog steeds goede vooruitzichten heeft. Steeds vaker maakt Breda deel uit van de best presterende steden in Nederland. Zo blijkt uit onderzoek van de gemeente Breda en studenten van de Avans Hogeschool naar economische ontwikkelingen in Breda en omgeving in het voorbije jaar 2007. Daaruit blijkt echter ook dat actuele ontwikkelingen in de mondiale economie tot meer onzekere factoren bij prognoses leiden. Niettemin schetst de barometer groeikansen voor de Bredase en regionale economie. Vooral de zogenoemde zilveren economie, waarbij de oudere consument de hoofdrol overneemt, biedt perspectieven. Het is aan de ondernemers hier werk van te maken.

Thermometerstand: 7

De thermometerstand van de Bredase economie is met een 7, na topjaar 2001, de beste score in 7 jaar. En het bewijs dat de Bredase economie zich na zwaar weer in 2004 en 2005 helemaal heeft hersteld. Afnemende werkloosheid, een record aantal banen en een verbeterde inkomenspositie. Positieve vooruitzichten zijn er ook als het om werkgelegenheid gaat. Breda is een aantrekkelijke vestigingslocatie en het ondernemingsklimaat wordt positief beoordeeld. Het kennisniveau van het Bredase bedrijfsleven, vooral in de distributie, scoort goed. Het aanvankelijk verminderde ondernemersvertrouwen steeg in het najaar weer. Het blijft echter achter op het niveau van 2006. Daarmee past Breda in het landelijke conjunctuurbeeld.

Dreigende krapte op arbeidsmarkt

Als keerzijde van de achterliggende groeiperiode vertoont de Bredase arbeidsmarkt steeds meer kenmerken van een overspannen situatie. Het aantal vacatures, waaronder vooral de moeilijk vervulbare, neemt toe. De factor arbeid kan hierdoor een remmende factor voor verdere economische groei worden. Deze problematiek zal zich in toekomst verscherpen door de voortgaande vergrijzing. Tijdig anticiperen is het devies.

Zilveren economie

In 2010 zal ongeveer 40% van de consumptieve bestedingen voor rekening komen van ouderen. Het vermogen van een 65-pusser is gemiddeld tweemaal zo hoog als dat van iemand onder de 50. De vergrijzing zorgt daarmee voor een groeiend klantenpotentieel dat in het algemeen meer dan gemiddeld te besteden heeft. Oudere consumenten zijn vaak kritisch en kwaliteit- en prijsbewust. Uit de Economische Barometer blijkt dan ook dat het consumptiepatroon van senioren afwijkt van dat van andere leeftijdsgroepen en ook dat binnen deze groep grote verschillen zijn. Duidelijk is in elk geval dat Breda een interessante vestigingslocatie voor de 50+ markt is. Met een beter op deze doelgroep, en de variaties daarbinnen, toegesneden aanbod van producten en diensten kan het bedrijfsleven hier kansen verzilveren.

Zuinig op oudere werknemer

De komende jaren staat de arbeidsmarkt in het teken van het afzwaaien van de babyboomers, de grootste groep die ooit tot de arbeidsmarkt is toegetreden. Ondernemers zullen zich in de vingers snijden door niet meer gebruik te maken van de kwaliteiten van ouderen. Er is nog onvoldoende besef dat oudere werknemers het goed doen op onderliggende dimensies van productiviteit, zoals betrouwbaarheid, betrokkenheid, sociale vaardigheden, nauwkeurigheid en klantgerichtheid.

Breda, 28 januari 2008