Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Zes voorbeelden van succesvolle regionale samenwerking, geïnitieerd door het regioteam


1. Regio Zuid-West - een geslaagde participatietop in Terneuzen 'Iedereen doet mee' is een project van het ministerie van SZW en heeft als doel 200.000 mensen extra aan werk te helpen. Het ministerie wil deze doelstelling bereiken door de samenwerking tussen sociale partners, gemeenten en andere partijen te vergroten. Het startsein voor deze samenwerking werd gegevens tijdens zes regionale participatietops. Op deze werktoppen werden de afspraken die uit het project voortgekomen zijn, vertaald naar gerichte acties op lokaal niveau..Wat kunnen de kenniscentra nu concreet bijdragen aan deze afspraken?

Globaal ligt de bijdrage van de kenniscentra op de volgende terreinen:
· Het leveren van arbeidsmarktinformatie over kansrijke sectoren en beroepen

· Het in kaart brengen van sectoraal en regionaal scholingsaanbod

· Het creëren van baanopeningen en acquireren van stages en leerbanen

· De huidige infrastructuur benutten voor een werkgeversbenadering

· Het opzetten van duale scholingsarrangementen
· Inzicht in de mogelijkheden van assessments en EVC
· Matching op competenties

· Advisering en ondersteuning van bedrijven
· Organisatie van docentenstages

De regiocoördinatoren hebben namens de kenniscentra aan al deze tops bijgedragen. Gertjan Philippart woonde samen met Colo voorzitter Paula Swenker de top in Terneuzen bij. Op de Regiowerktop Zeeuws-Vlaanderen werden de verschillende regionale partijen bij elkaar gebracht. Met het in kaart brengen van de Zeeuwse situatie, het inventariseren wat er onder de partijen leeft en het uitwisselen van ideeën werd gestreefd naar een blijvende samenwerking. Aan het eind van de middag werden de afspraken vastgelegd in een intentieverklaring. Paula Swenker tekende de verklaring namens de Samenwerkende kenniscentra. Dankzij de actieve bijdrage aan deze top hebben de kenniscentra laten zien dat zij een partij zijn, waar je niet meer omheen kunt, in het regionale arbeidsmarktbeleid.


2. Regio Midden-West - kansen in de zorg en mobiliteit

Gemeenten spelen een belangrijke rol in regionaal arbeidsmarktbeleid. De sociale diensten van gemeenten zijn een goede gesprekspartner waar het gaat om arbeidsmarktbeleid en het toeleiden van werkzoekenden naar kansrijke sectoren. De directeuren van de sociale diensten hebben zich verenigd in Divosa.

Samen met Divosa organiseert regiocoördinator Jan Fleer op 15 februari een bijeenkomst over kansrijke sectoren in Utrecht en Flevoland. Twee kenniscentra met behoorlijk wat kansen op de arbeidsmarkt, Calibris en Innovam, gaan tijdens deze bijeenkomst in gesprek met vijftien gemeenten. Beide partijen zullen elkaar informeren en in de samenwerking op zoek gaan naar ideeën en activiteiten om voor een deel van de vraag naar arbeidskrachten een oplossing te bieden.

Aanleiding voor deze bijeenkomst was een bijeenkomst op kleinere schaal waar Kenniscentrum Handel actief bij werd betrokken. Tijdens deze bijeenkomst werd aan de hand van concrete voorbeelden en best-practices zichtbaar wat de kenniscentra allemaal doen en wat zij voor gemeenten kunnen betekenen. Ook gaf men een scherpe analyse van de regionale arbeidsmarkt. Per gemeente werden overzichten gepresenteerd van leerwerkbedrijven en open en bezette opleidingsplaatsen. De verstrekte informatie heeft grote indruk gemaakt bij de gemeentes. Beide partijen vonden het een zeer geslaagde en zinvolle bijeenkomst en dus voor herhaling vatbaar.


3. Regio Noord-West - pilot Beroepenscan: speeddate voor goede contacten

De beroepenscan is een nieuw instrument van CWI om jonge werklozen aan werk te helpen. Het instrument richt zich daarbij vooral op kleine beroepen in kansrijke sectoren. De scan beschrijft ongeveer vijftig beroepen. Na een competentietest wordt de deelnemer met deze beroepen gematched. Het instrument ligt dus perfect in het verlengde van de doelstelling van het regioteam: het toeleiden van werkzoekenden naar kansrijke sectoren op de arbeidsmarkt.

Om dit instrument goed te laten werken, heeft de CWI-adviseur een netwerk nodig in de regio. Het CWI IJmond heeft daarom een speed-date sessie georganiseerd. Hans Geurtsen, regiocoördinator in de regio Noord-West, zorgde ervoor dat de relevante contactpersonen van de kenniscentra in de regio om tafel zaten. Zo kunnen in het vervolg makkelijk contacten worden gelegd. Bovendien is er vanuit de kenniscentra veel informatie aangeleverd over de mogelijkheden binnen kansrijke branches en beroepen.


4.Regio Noord deskundigheidsbevordering bij Drentse leerwerkloketten

In de provincie Drenthe zijn in het kader van Leren&Werken verschillende partijen betrokken bij het inrichten van Leerwerkloketten in Assen, Hoogeveen en Emmen. Doel van deze loketten is om vragen op het gebied van werken en leren te beantwoorden en personen door te verwijzen naar de juiste instanties. Om een goede dienstverlening te garanderen, hebben de medewerkers van de Leerwerkloketten adequate deskundigheid nodig op het veelzijdige gebied van leren en werken.

Het is belangrijk dat de medewerkers van de leerwerkloketten de weg naar de kenniscentra goed kunnen vinden. Juist de kenniscentra zijn immers specialist daar waar werken en scholing elkaar treffen. Het werkgebied van de loketten overstijgt alle sectoren en daarom is aan regiocoördinator Bert Vliegers gevraagd om zoveel mogelijk informatie van zoveel mogelijk kenniscentra beschikbaar te stellen. Er is besloten om op een gestructureerde wijze deze vraag te beantwoorden, door met de kenniscentra gezamenlijk
deskundigheidsbevorderingsbijeenkomsten te organiseren voor de medewerkers van de loketten. Er vonden twee bijeenkomsten plaats in twee dagdelen. Alle achttien kenniscentra waren hier op een of andere manier bij betrokken.
Naast de verspreiding van informatie over de producten, diensten en mogelijkheden van de kenniscentra, is een bijkomend effect dat er wederzijds persoonlijk kennis kan worden gemaakt. De loketmedewerkers weten daarom bij vragen precies bij wie ze terecht kunnen.

De samenwerking met de verschillende partijen in Drenthe wordt verder vormgegeven in de participatie van de kenniscentra in het project Leren en Werken in Drenthe voor 2008.


5. Regio Oost 1200 duale en evc trajecten in Arnhem-Nijmegen

In Arnhem Nijmegen is iets moois aan het ontstaan. In het kader van Leren&Werken hebben een aantal kenniscentra gezamenlijk de voorzittershamer in handen genomen.

Binnen vier sectoren worden projecten opgestart waarbij geprobeerd wordt het zittend personeel te upgraden zodat het personeel de branche niet verlaat. Tevens ontstaat er dan ruimte om de arbeidsreserves in die sector aan het werk te krijgen. Kenwerk, KC Handel, PMLF, Calibris en Kenteq gaan de vraag vanuit hun sectoren helder op tafel zien te krijgen. De verwachting is dat in deze sectoren 600 extra duale leertrajecten en 600 extra EVC-procedures plaats gaan vinden.

Om dit voor elkaar te krijgen, zullen alle bij dit project betrokken organisaties zoals CWI, UWV, ROCs en Kenniscentra moeten samenwerken. Samenwerking is echter niet vanzelfsprekend. Marion Liebregts, regiocoördinator regio Oost:
"Tijdens de eerste werkgroepbijeenkomsten bleek weer hoe weinig de betrokken organisaties van elkaars activiteiten op de hoogte zijn. Het onderdeel informatie-uitwisseling om van en over elkaar te leren krijgt daarom een belangrijke plaats."


6. Regio Zuid-Oost - van participatietop naar concrete resultaten

De gemeente Sittard-Geleen is één van de circa 50 voortrekkersgemeenten die hebben aangegeven een primaire rol te gaan spelen in het regionale arbeidsmarktproces. Een eerste stap is het geven van handen en voeten aan de afspraken die gemaakt zijn tijdens de regionale participatietop in Zuid Limburg. Men wil komen tot concrete afspraken met de partners in de regio.

De gemeente gaat zich richten op innovatief arbeidsmarktbeleid. Dit houdt in dat zij actief gaan inspelen op de economische ontwikkelingen in de regio en de opleidingsbehoefte bij bedrijven. De relevante sectoren in deze regio zijn de procesindustrie, transport en logistiek, detailhandel, zorg, techniek, ICT en zakelijke dienstverlening

Mérie Michels, regiocoördinator voor de regio Zuid-Oost, is al geruime tijd werkzaam in de regio. Dankzij de succesvolle samenwerking van de kenniscentra in het MCA en andere projecten in de regio, en hun aanwezigheid op de regionale participatietop in Zuid-Oost Limburg, hebben de kenniscentra een belangrijke rol gekregen in het innovatief arbeidsmarktbeleid. De kenniscentra worden aangewezen als de experts die de vraagkant van de arbeidsmarkt, oftewel de werkgeverskant, in kaart gaan brengen. Mérie en de kenniscentra in de regio gaan graag de uitdaging aan en maken binnenkort prestatieafspraken met de gemeente.