Gemeente IJsselstein


Cursus Kunstbeschouwing Duitse kunst

Datum: dinsdag 29 januari 2008
In maart en april wordt in het Stadsmuseum een cursus `Kunstbeschouwing en Museumpresentatie' gegeven door Angenelle Thijssen.

Met het oog op een geplande reis naar Berlijn stapt deze cursus volop in de Duitse Kunst.
Schilderij van Ernst Ludwig Kirchner, Postdamer Platz, 1914 Bauhaus Natuurlijk komt aan bod dé kunstopleiding van Duitsland; het Bauhaus. Hoe kon juist tussen twee wereldoorlogen zo'n spraakmakende school voor toegepaste vormgeving bloeien?
Het Pergamonmuseum, genoemd naar het Pergamonaltaar als magnifiek voorbeeld van Grieks Hellenistische kunst. Vanuit dit standpunt wordt de classicistische architectuur bekeken van Johann Joachim Winckelmann, een geleerde uit de achttiende eeuw, de vader van de archeologie en het classicisme en verheerlijker van het Hellenistische schoonheidsideaal.
Reis door de tijd
De Gemäldegalerie herbergt een van de mooiste
schilderijenverzamelingen van Europa. Tijdens de cursus wordt een reis door de tijd gemaakt langs de grootste kunstenaars van de westerse kunst met werk van Van Eyck, Bruegel, Dürer, Raffaël, Titiaan, Caravaggio, Rubens, Rembrandt en Vermeer.
Museuminsel
Het museuminsel in Berlijn herbergt een tal van musea met zeer gevarieerd aanbod. Elk museum heeft zo zijn eigen wijze van presenteren. Conservator Margot Langelaan licht in de les van 11 april een tipje van de sluier op over de verschillende presentatievormen van museale collecties.
Data en tijdstip cursus
De cursus vindt plaats op:
o vrijdag 7 maart
o vrijdag 14 maart
o vrijdag 28 maart
o vrijdag 4 april
o vrijdag 11 april
19.30-21.30 uur
Kosten en aanmelden
De kosten bedragen EUR 60.-. Vrienden van het
stadsmuseum/vrijwilligers krijgen EUR 5.- korting. Aanmelden voor deze cursus kan bij het Stadsmuseum tijdens openingstijden, dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur. tel. (030) 688 68 00
e-mail: cultuur@stadsmuseum.nl
Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2
34091 DS IJsselstein
Ook als u niet mee naar Berlijn zou gaan, bezoekt u in deze cursus al prachtige musea met een rijkdom aan kunsthistorische schatten! In de planning een reis naar Berlijn van 15 t/m 18 april 2008 en mogelijk een tweede optie van 18 t/m 21 april 2008 onder leiding van Angenelle Thijssen en Han van Hagen.
Informatie: info@angenelle.nl of (030) 687 33 42. Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op www.stadsmuseum.nl.