Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans spreekt met Europese collega's over Europacommunicatie

28 jan 2008 | Staatssecretaris Timmermans sprak maandag in Brussel en marge van de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken met zijn Europese collega's en met Eurocommissaris Wallström over Europacommunicatie.

Timmermans (Europese Zaken) heeft met zijn Europese collega's ideeën en ervaringen uitgewisseld over het communiceren van actuele Europese thema's. " Alle 27 lidstaten staan op dit moment voor dezelfde uitdaging, namelijk het uitleggen van het Verdrag van Lissabon. Ieder land doet dat op zijn eigen manier, maar dat neemt niet weg dat we veel van elkaar kunnen leren", aldus Timmermans.

De discussie volgde op het voorstel van Eurocommissaris Wallström getiteld ` Europacommunicatie in Partnerschap', dat als doel heeft om communicatieactiviteiten en initiatieven meer op Europees niveau te coö rdineren. Nederland en de meeste andere lidstaten zijn hier geen voorstander van. "Europacommunicatie is in de eerste plaats een nationale aangelegenheid. Het is goed dat de Europese Commissie ook initiatieven ontplooit, maar dat mag niet in de plaats komen van wat de lidstaten zelf doen", aldus Timmermans.

Timmermans stuurde in december al een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij uiteenzet hoe de regering de communicatie over Europa de komende periode wil vormgeven. In deze brief roept Timmermans het parlement, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden op om een actieve rol te spelen in het Europadebat. "Het belangrijkste is anderen bij de discussie te betrekken, zodat zij zélf hun verhaal over Europa kunnen vertellen."
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Kamerbrief Europacommunicatie | PDF, 110 Kb