Algemene Inspectiedienst (AID)

Meer samenwerking met regionale handhavers

29-01-2008

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit start dit jaar een aantal proefprojecten om de mogelijkheden te onderzoeken van gezamenlijke controles met decentrale overheden. Door de samenwerking aan te gaan met bijvoorbeeld milieudiensten en waterschappen wil de AID de toezichtslast verminderen bij ondernemers in de land- en tuinbouwsector.

Een van de eerste proefprojecten start in februari. Dan gaan de AID, het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) hun controles combineren. Het gaat hier om een proef bij glastuinbouwbedrijven in gemeente Lansingerland. Tijdens een controle kijken de inspecteurs in één keer naar alle controlepunten, zoals het gebruik en opslag van gewasbeschermingsmiddelen, de kwaliteit van het oppervlaktewater en de naleving van milieurichtlijnen. De controles worden van tevoren telefonisch aangekondigd en uitgevoerd door maximaal twee personen.

De proefprojecten zijn onderdeel van het programma `Vernieuwing Toezicht' waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil verminderen. Naast de gemeente Lansingerland volgen nog proefprojecten in de regio Den Bosch, Ede, Bergambacht en Noord-Limburg.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.