Gemeente Nijefurd


monument

Zoutloods Laaksum in aanmerking voor gemeentelijk monument

Zoutloods Laaksum.jpg

Al jaren baart de bouwkundige staat van de zoutloods in Laaksum de gemeente zorgen. Burgemeester Hans Boekhoven; "Deze loods is vanuit cultuur historisch oogpunt een belangrijk object dat verwijst naar de tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was. De zoutloods is gemaakt van vrij uniek kalkzandsteen. Tegenwoordig wordt de zoutloods nog wel gebruikt als opslag, maar eigenlijk is het niet meer vertrouwd om nog het bouwwerk in te gaan."

Gezien het nut en de noodzaak tot behoud van de zoutloods te Laaksum start de gemeente dan ook de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument. Deze procedure houdt in dat de monumentencommissie wordt gevraagd om een advies over de monumentale en cultuurhistorische waarden van de zoutloods. Daarnaast is het gebruikelijk om vooraf belanghebbende te horen. Na aanwijzing tot gemeentelijk monument wordt begonnen met het inzamelen van middelen om de restauratie te bekostigen. Een voorzichtige raming door de gemeente komt uit op een bedrag van

EUR 90.000,=. Dorpsbelang Warns heeft een werkgroep in het leven geroepen die zich actief zal inzetten om de restauratie van de zoutloods te realiseren.