Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 januari 2008

Criminoloog Andries Zoutendijk wint Nationale Scriptieprijs

Bejaarde boeven. Bejaarde gedetineerden in Nederland en hun detentiebeleving

Gepubliceerd op 29 januari 2008

De zeventiende editie van de Nationale Scriptieprijs - georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam en dagblad Het Parool - is gewonnen door Andries Zoutendijk. Hij studeerde af in de Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Aan de prijs is een bedrag van 3500 euro verbonden.

In zijn scriptie onderzocht Zoutendijk de 'detentiebeleving' van bejaarde gedetineerden, een onderwerp waarvoor in Nederland nog nauwelijks aandacht is. Het aantal 'bejaarde boeven' zal echter door de vergrijzing en de hogere straffen snel toenemen. Zo waren er in 1994 nog maar zestig gevangenen ouder dan zestig, terwijl dit er al 238 zijn bij de laatste telling uit 2005.

Zoutendijk ging bij 21 van hen op bezoek en las negen dossiers van gevangenen die inmiddels weer vrijgelaten zijn. Ook ontving hij van vier gevangenispredikanten ingevulde vragenlijsten retour.

De bejaarden blijken niet te klagen over hun medegevangenen, althans niet meer dan jongere gedetineerden. Maar net als hun vrije leeftijdsgenoten hebben ze wel meer behoefte aan zorg en daarop is het huidige gevangenissysteem niet ingesteld. Zoutendijk stelt daarom voor om speciale gevangenissen of vleugels in te richten voor bejaarden, een soort 'gevangenisaanleunwoningen'. Deze oplossing brengt echter wel een nieuw probleem met zich mee: als je alle bejaarde gedetineerden op één plek concentreert zullen sommigen erg ver van familie komen te zitten, terwijl ze het contact met hun naasten hard nodig hebben.

Dit jaar werden in totaal 269 scripties ingestuurd. De jury bestond uit Middas Dekkers (voorzitter), Irene de Jong, hoogleraar klassiekgriekse letterkunde (UvA) en Paul Arnoldussen (Het Parool). Bron: Redactie UvAweb / Het Parool