Woonbond


29-01-2008

De Woonplaats in Enschede wil zich verbeteren

In juni vorig jaar beleefden de medewerkers van De Woonplaats een onvergetelijke avond met meer dat zo'n 170 huurders die het er unaniem over eens waren dat de dienstverlening van De Woonplaats ernstig tekort schoot. De Huurdersbelangenvereniging Enschede (HBE) had de Woonbond opdracht gegeven in kaart te brengen hoe het ervoor stond met de woningen, de woonomgeving, de dienstverlening van de verhuurder en de (beschikbaarheid van) voorzieningen. Deze raadpleging van de achterban maakte duidelijk dat er veel kritiek was. En dat terwijl de wooncorporatie dacht het redelijk goed te doen.

'Dit is één keer, maar nooit weer. In 2008 mag het niet terugkeren,' was de geschrokken reactie van de corporatie. De dag na de bijeenkomst met de bewoners werden binnen de organisatie van De Woonplaats de koppen bij elkaar gestoken om een herhaling van zoveel gevoel van onvrede te voorkomen. De kritiek spitste zich toe op de service, de klachtenafhandeling en de reparatieverzoeken. Verbeterpunten noemt manager wonen Bas Hulsbergen het. (TCTubantia, 22 januari 2008). Uitgangspunt is voor hem dat elke klacht van een huurder serieus moet worden genomen.

Bij de aanpak van de 'verbeterpunten' is met name ook naar HomeTeam gekeken, een vijftig-procentsdochter van De Woonplaats die het onderhoud en reparaties verzorgt. Home Team beheert tevens het callcenter waar de telefoontjes binnenkomen. 'Wij kunnen nu niet zien wat er met die belletjes gebeurt. Op een normale maandagochtend, de drukste van de week, gaat het wel om zo'n 800 telefoontjes,' legt Hulsbergen uit. Binnenkort kan dat wel. Dan kan worden nagegaan wat er met een telefoontje van een huurder gebeurt. 'We kunnen dan meteen actie ondernemen als iets te lang duurt of niet gebeurt.' Ook hebben de vakmensen van HomeTeam hebben het recht gekregen om reparaties tot 200 euro (was 100 euro) direct uit te voeren, waardoor minder overleg nodig is en een monteur een probleem sneller kan oplossen.

In de laatste drie maanden van 2007 zijn controles gehouden op het uitgevoerde klachtenonderhoud door de aannemer (renovaties) of door het HomeTeam (onderhoud en klachten). Uitkomst was dat bij één op de vijf huurders het werk niet goed was uitgevoerd. Dat varieerde van ernstige fouten tot gruis dat na het boren niet is opgeruimd. Hulsbergen: 'Je moet leren van fouten.'