Inspectie Werk en Inkomen

Gezamenlijke benadering CWI, UWV en gemeente voor werkgevers nodig

Samenwerking tussen de organisaties in de sociale zekerheid draagt bij aan een betere relatie met werkgevers. Het bevordert ook een effectieve match van vraag en aanbod op de lokale en regionale arbeidsmarkt. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Op steeds meer plaatsen komen vormen van intensieve samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten (sociale diensten) van de grond. Waar deze organisaties hun dienstverlening geïntegreerd aanbieden, zijn ze effectiever bij het matchen van vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt. Een gezamenlijke benadering van werkgevers levert een belangrijke bijdrage aan een effectieve arbeidsbemiddeling. Dat komt nog niet overal goed uit de verf.
IWI is van mening dat het realiseren van de eigen organisatiedoelstellingen nog te vaak voorop staat. Dit kan er toe leiden dat een werkgever door de afzonderlijke organisaties wordt benaderd, bijvoorbeeld met kandidaten voor vacatures.

Verbeteringen zijn mogelijk door te werken vanuit de behoefte van de werkgever. Die wil één contactpersoon of aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met werk. Daarbij gaat het om vacaturevervulling, maar ook om zaken als opleidingen en administratieve afhandeling. De effectiviteit kan ook verbeteren als CWI, UWV en sociale diensten hun kennis van werkgevers en werkzoekenden in hun regio vergroten en met elkaar delen.
Intensivering van de onderlinge samenwerking en van de samenwerking met werkgevers, brancheorganisaties en opleidingsinstellingen draagt bij aan een gezonde arbeidsmarkt.
Dat geïntegreerde dienstverlening van CWI, UWV en gemeenten succesvol is, blijkt onder meer in regio's waar gewerkt wordt volgens het 'toonkamerprincipe'.

persbericht IWI, 29 januari 2008

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.