Alternatief vreemdelingenbewaring voor gezinnen met kinderen

Gedwongen vertrek van vreemdelingen met minderjarige kinderen zal voortaan gerealiseerd worden vanuit een locatie waar de vrijheid van de gezinnen niet ontnomen wordt. In plaats daarvan krijgen zij te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen. Pas in de laatste periode voorafgaande aan het vertrek kan worden overgegaan tot inbewaringstelling. Op deze wijze wordt zoveel mogelijk een alternatief geboden voor de toepassing van vreemdelingenbewaring op gezinnen met minderjarige kinderen. Dat laten staatssecretaris Albayrak en minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Conform het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind mag bewaring alleen worden toegepast als uiterste maatregel en voor zo kort mogelijke duur. Om die reden en in het belang van kind besloten staatssecretaris Albayrak en minister Hirsch Ballin reeds eerder om de toepassing van de bewaring in deze situaties zoveel mogelijk te beperken. In de brief werken zij hun uitgangspunt nader uit.

Om het gedwongen vertrek van vreemdelingen met minderjarige kinderen die niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland te bevorderen wordt overgegaan tot plaatsing in een onderdaklocatie en het opleggen van een intensieve meldplicht. Indien het risico te groot is dat een gezin zich voorafgaande aan het vertrek aan het toezicht onttrekt kan tevens worden overgegaan tot het in bewaring stellen van slechts één ouder.

Maximaal veertien dagen voorafgaande aan het vertrek kan worden overgegaan tot inbewaringstelling van alle leden van het gezin. De omstandigheden voor gezinnen met kinderen op de detentielocatie hebben door middel van aanpassingen een kindvriendelijke uitstraling gekregen. Alleen wanneer een uitzetting niet door kan gaan omdat een van de ouders zich daar fysiek tegen verzet of op het laatste moment een nieuwe aanvraag indient, kan de bewaring langer duren.

Als Schengenland ziet Nederland zich daarnaast genoodzaakt om bewaring toe te passen bij aan de grens geweigerde vreemdelingen. Voor gezinnen met kinderen wordt de vreemdelingenbewaring in deze gevallen beperkt tot maximaal vier weken. Alleen als ouders aan de grens een asielverzoek indienen en dit verzoek binnen afzienbare tijd in het aanmeldcentrum kan worden afgedaan, kan de duur van de inbewaringstelling worden verlengd. Ook in deze gevallen kan worden overgegaan tot inbewaringstelling van één ouder.

Het staande beleid dat ouders in beginsel de mogelijkheid wordt geboden om hun kinderen elders of in een pleeggezin onder te brengen blijft gehandhaafd. Ook zal drie miljoen euro worden vrijgemaakt om de faciliteiten op de locatie waar in de toekomst bewaring van gezinnen zal plaatsvinden een kindvriendelijke uitstraling te geven en in een voor minderjarigen geschikt dagbestedingsprogramma te voorzien.


Noot voor de redacties (