Gemeente Delft

UKR-subsidie voor Warmtebedrijf Delft

Voor het op te richten Warmtebedrijf Delft hebben de gemeente Delft en de beoogd distributeur ENECO Milieu een subsidie toegekend gekregen vanuit de Unieke Kansen Regeling (UKR2007).

Deze regeling wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitgevoerd door SenterNovem. De subsidie bedraagt 4 miljoen euro en komt ten goede aan de eerste fase van het Warmtebedrijf Delft. Hiermee dekt de gemeente een deel van de investeringen in een Warmtestation en de hoofdtransportleiding. In het Warmtestation wordt restwarmte van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder gebruikt als bron voor de stadsverwarming. Daarbij wordt ook duurzame elektriciteit opgewekt. Met dit project streeft de gemeente Delft ernaar om de helft van de Klimaatambities uit het 3E Klimaatplan Delft 2003-2012 te realiseren. Dit klimaatplan beoogt de vermindering van CO2 emissie in Delft.

Een eerste stap naar duurzame warmtelevering voor woningen via stadsverwarming is in december 2007 gezet. De gemeente Delft, ENECO Milieu, de projectontwikkelaars en de woningcorporaties van Harnaschpolder Delft hebben toen overeenkomsten ondertekend om deze vorm van warmtelevering mogelijk te maken. Hiermee hebben alle partijen de garantie dat nieuwe woningen in de wijk Harnaschpolder Delft op tijd zijn voorzien van een veilige, comfortabele en schone vorm van warmte.

Dit alles past in het lopende onderzoek van de gemeente Delft om een milieuvriendelijke vorm van warmtelevering op grotere schaal in Delft te introduceren. De gemeenteraad neemt hierover in het voorjaar van 2008 een definitief besluit.

Noot van de redactie (

Gemeente Delft