Gemeente Bronckhorst

B en w stemmen in met voorlopig vrijwilligerswerkbeleid

B en w van de gemeente Bronckhorst stemden vandaag in met het voorlopige vrijwilligerswerkbeleid. De gemeente Bronckhorst hecht veel waarde aan de inzet van vrijwilligers. Verantwoordelijk wethouder Glasbergen verwoordt het als volgt: "Vrijwilligers houden de maatschappij draaiende. Met het nieuwe Bronckhorster vrijwilligerswerkbeleid willen we vrijwilligers, vrijwilligers-organisaties en organisaties die met vrijwilligers werken beter ondersteunen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij bij hun activiteiten stranden in regelgeving of vergunningsprocedures." In het vrijwilligerswerkbeleid staat wat de gemeente op korte en lange termijn gaat doen op dit gebied. Vrijwilligersorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid van de eigen organisatie. De gemeente faciliteert en stimuleert, zodat de organisaties goed kunnen gedijen. Het vrijwilligerswerkbeleid omvat een breed terrein: van welzijn, sport, cultuur tot peuterspeelzaal. Mantelzorg valt er niet onder, hiervoor stelt de gemeente in de loop van dit jaar beleid op.

Bij het opstellen van het vrijwilligerswerkbeleid zijn diverse vrijwilligersorganisaties betrokken. Onder andere is een adviesteam opgericht, waarin zeven afgevaardigden van diverse organisaties zitten, die aanbevelingen heeft gedaan. Onder meer naar aanleiding van een bijeenkomst die zij samen met de gemeente in juni vorig jaar organiseerde voor vrijwilligersorganisaties in Bronckhorst. Ook is een nulmeting verricht naar de huidige stand van zaken op het gebied van vrijwilligerswerk, waarvan de uitkomsten verwerkt zijn in het beleid. Vrijwilligerswerk is een belangrijk onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Vrijwilligerswerk maakt het mogelijk dat inwoners, ook diegenen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, in de mogelijkheid worden gesteld actief deel te nemen aan de samenleving, wat het doel is van de WMO. Het voorlopige plan wordt vanavond voorgelegd aan vrijwilligersorganisaties tijdens een speciale bijeenkomst in het gemeentekantoor in Hengelo. Ook komt de nota binnenkort ter inzage te liggen zodat een ieder zijn of haar mening kan geven. De raad beslist voor de zomer over het nieuwe beleid.

Functies van vrijwilligerswerk
De gemeente onderscheidt in het beleid verschillende functies van vrijwilligerswerk. Onder meer: . een participerende functie. Dit is deelname van burgers aan het maatschappelijk verkeer op een door hen zelf gekozen wijze . een sociale functie. Het draagt bij tot samenhang in de samenleving en kan burgers uit eenzaamheid halen . een integrerende functie. Het levert een bijdrage aan de inburgering van allochtonen en bevordert aan de andere kant contacten tussen verschillende groepen in de samenleving . een kwaliteitsbevorderende functie. Veel vrijwilligerswerk richt zich op de bevordering van de leefbaarheid binnen de samenleving . een signalerende functie. Sommige vormen van (nieuw) vrijwilligerswerk maken nieuwe groeiende maatschappelijke noden of juist het wegvallen van bestaande voorzieningen zichtbaar . een emanciperende functie. Het draagt bij aan de ontwikkeling en betrokkenheid van individuele burgers.

Concrete plannen
In het beleid heeft de gemeente verschillende concrete plannen opgenomen om het vrijwilligerswerk te ondersteunen. Dit zijn: . de oprichting van een vrijwilligerssteunpunt. Dit is een fysiek bereikbaar punt waar vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties terecht kunnen voor informatie en van waaruit ondersteuning geboden kan worden. Uit de nulmeting blijkt dat er behoefte is aan ondersteuning bij de werving en het behoud van vrijwilligers, fondsenwerving en de ontwikkeling van toekomstplannen . het opzetten van een speciale website voor vrijwilligerswerk. In de nulmeting is aangegeven dat er behoefte is aan ondersteuning van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties via een website met actuele informatie, waar bijvoorbeeld ook vrijwilligersvacatures op staan . het continueren van de benoeming van de 'Vrijwilliger van het jaar', waarmee de gemeente haar waardering uitspreekt voor al het vrijwilligerswerk in de gemeente . de deelname aan Make A Difference Day (MADD) en/of maatschappelijk ondernemen. De gemeente uit haar waardering voor vrijwilligersorganisaties door deel te namen in MADD, een landelijk initiatief dat organisaties en burgers stimuleert om vrijwilligerswerk te verrichten. Bestuurders en gemeentelijke medewerkers worden actief uitgenodigd om klussen te verrichten bij vrijwilligersorganisaties. Door maatschappelijk ondernemen, het inzetten van medewerkers voor maatschappelijke organisaties, kan de gemeente duidelijk maken hoe belangrijk zij vrijwilligerswerk vindt voor de Bronckhorster gemeenschap . onderzoek naar vermindering van de regeldruk bij vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligersorganisaties geven aan last te hebben van de gemeentelijke wet- en regelgeving. Dit blijkt uit het advies van het adviesteam vrijwilligerswerkbeleid. De gemeente bekijkt in hoeverre zij tegemoet kan komen aan de ervaren regeldruk. . onderzoek naar hoe mensen met een uitkering meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk. Dit gebeurt nu al via sociale activering, maar wellicht kan de gemeente hier nog meer op inzetten . het actief betrekken van jeugd bij vrijwilligerswerk. De gemeente gaat onderzoek doen naar hoe zij jongeren actief kan betrekken bij vrijwilligerswerk via maatschappelijke stages

Hengelo (Gld), 29 januari 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.