Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 29 januari 2008

Winkelbedrijf werkt aan oplossing mensen- en arbeidsrechten

Winkelbedrijven voeren serieuze gesprekken om de mensen- en arbeidsrechten te verbeteren. Veel grote Nederlandse winkeliers trekken samen met Europese collega's op om betere omstandigheden te creëren voor de werknemers in het buitenland. Vandaag heeft in Amsterdam een bijeenkomst plaatsgevonden van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) met onder andere het ministerie van Economische Zaken over de Europese aanpak BSCI.

De Nederlandse detailhandel koopt veel spullen buiten Europa. China en India zijn belangrijke partners voor Nederlandse winkelbedrijven. Door de groeiende aandacht van consumenten voor mensen- en arbeidsrechten roept de Raad Nederlandse Detailhandel winkeliers op om bij het kopen en laten maken van artikelen buiten Europa voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie.

Veel winkeliers sloten zich de afgelopen jaren aan bij het Business Social Compliance Initiative (BSCI). BSCI is een breed Europees initiatief om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor winkeliers ook praktisch mogelijk te maken. 'Op deze manier kunnen winkeliers de krachten bundelen en zich samen met hun Europese collega's inzetten voor betere mensen- en arbeidsrechten in de wereld', aldus Henk Kok, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

BSCI

BSCI heeft inmiddels meer dan 100 leden in diverse Europese landen. Deze leden vertegenwoordigen een inkoopwaarde van meer dan 115 miljard euro. In 2006 zijn bij elkaar 2000 werkbezoeken gebracht aan verschillende leveranciers in risicolanden. Deze leveranciers zorgen voor een totale werkgelegenheid voor 1 miljoen werknemers.

Mensen- en arbeidsrechten zijn uitgangspunt in de gedragscode van de BSCI. Door intensief samen te werken met eenzelfde gedragscode wordt onduidelijkheid voor fabrikanten en leveranciers in de productielanden voorkomen. De winkelbedrijven willen graag in samenspraak met de regering en mensenrechtenorganisaties werken aan een beter leefmilieu. Daarbij worden zij gesteund door de succesvolle aanpak van BSCI en rekenen zij op steun van de regering en maatschappelijke organisaties.

De winkeliers in Nederland willen graag aan de slag met de steun van de regering', legt Henk Kok uit. 'Ook maatschappelijke organisaties zijn daarbij nodig. Wij kennen hun kritiek, maar nodigen ze uit om met ons om tafel te gaan zitten, samen te werken en BSCI te steunen.'

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht