Gemeente Utrecht

Evaluatie laat zien dat maatregelen effect sorteren

Criminaliteit Kanaleneiland-Noord neemt af

De criminaliteit en overlast in Kanaleneiland-Noord nam in het laatste kwartaal van vorig jaar duidelijk af. De doorgaande ongunstige ontwikkeling van de criminaliteit in de eerste helft van 2007 was voor gemeente, politie en Openbaar Ministerie aanleiding voor extra maatregelen die in september en oktober van kracht werden. Daarbij hoorde het samenscholingsverbod voor 80 jongeren uit de harde kern. De cijfers laten zien dat deze maatregelen effect sorteren. De gekozen aanpak wordt voortgezet, met enige aanvullingen op de maatregelen. De veiligheid moet verder toenemen en de situatie is nog niet stabiel genoeg. Het komt nog steeds te vaak voor dat een kleine groep jongeren zich op straat onacceptabel gedraagt. Het brede pakket aan repressieve, preventieve en structurele maatregelen moet ook op de langere termijn zorgen voor verbetering van veiligheid en leefbaarheid in het gebied.

Afname criminaliteit en overlast
Het laatste kwartaal van 2007 laat een duidelijke afname van criminaliteit (aantal aangiften) zien, gedurende het jaar is sprake van een dalende lijn. Het aantal aangiften in 2007 komt, ondanks het slechte eerste half jaar, in Kanaleneiland Noord 6% lager uit dan in 2006. Een vergelijking van het 4e kwartaal met eerdere jaren laat zien dat het effect niet alleen aan het slechte weer kan worden toegeschreven. Zo is de totale geregistreerde criminaliteit in het laatste kwartaal van 2007 meer dan gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Ook de jeugdoverlast laat na de piek in het tweede kwartaal weer een dalende lijn zien. Het aantal meldingen kwam 9% lager uit dan in 2006. Ook het aantal autokraken en woninginbraken namen in de loop van het jaar af. Het overall-beeld is dat de criminaliteit en overlast ten opzichte van 2006 weer is teruggelopen, waarmee de achteruitgang een halt is toegeroepen. De cijfers liggen nog wel boven het niveau van 2004.

Conclusie evaluatie: maatregelen blijven van kracht en worden uitgebreid Ten behoeve van een evaluatie zijn de afgelopen weken de maatregelen besproken met alle betrokken partijen, inclusief allochtonenorganisaties, wijkraad, buurtpanel, winkeliers en bewoners. Op basis van de evaluatie is besloten de maatregelen voort te zetten, met hier en daar kleine aanpassingen. Aanvullingen liggen op het gebied van het eerder ingrijpen bij jongeren die voor het eerst in de fout gaan, jongeren meer vrijetijdsbesteding bieden, inzetten van straatcoaches, fysieke maatregelen rond woningen, toeleiding naar hulpverlening en meer ondersteuning van jongeren bij het vinden van een opleiding of een baan. Deze maatregelen zijn opgenomen in het vorige week gepubliceerde 'Versnellingsplan Kanaleneiland'. Zo is een brede aanpak ontstaan waarin enerzijds de jongeren die de boel verpesten hard aangepakt worden, maar daarnaast aandacht is voor het wegnemen van de achterliggende problemen en voor preventieve maatregelen.

Aanleiding en maatregelen KE Noord
De criminaliteit nam, na een verbetering sinds 2004, in 2006 met 23% toe. Deze ongunstige ontwikkeling zette zich begin 2007 door. Om dit tij te keren werd na de zomer een aantal extra maatregelen genomen, waaronder:
* Een samenscholingsverbod, meer cameratoezicht en meer politie op straat.
* Fysieke maatregelenn, waaronder het snoeien van groen en het afsluiten van vluchtroutes.
* Snellere individuele aanpak van jongeren uit de harde kern.
* Nauwere sameenwerking tussen betrokken partijen (waaronder gemeente, politie, OM, welzijnsorganisaties, woningcorporaties Mitros en Portaal.) Deze maatregelen zijn aanvullingen op de aanpak van de afgelopen jaren ('Utrecht Veilig, dat doen we samen' en 'het Programma voor de Jeugd') met onder andere jongerenwerk (streetcornerwork, veilige vindplaats), tienerwerk, groepsaanpak criminele jeugd, onze toekomst, aanpak criminele en overlastgevende gezinnen, inzet van buurtvaders en jongeren uit de wijk en het betrekken van ouders.

Sinds 15 oktober 2007 geldt specifiek voor 80 overlastgevende en criminele jongeren een samenscholingsverbod (voor de duur van 6 maanden). In de praktijk blijkt het beleid rondom het verbod voor de desbetreffende jongeren duidelijk, de handhaving door de politie is consequent. Op straat is een rustiger beeld ontstaan, zonder uitdaging van de politie. Er is geen sprake van een waterbedeffect. Wel zijn enkele jongeren in zeer beperkte mate elders opgedoken. In de eerste drie weken zijn op basis van het samenscholingsverbod elf jongeren aangehouden. Allen zijn binnen een week opgeroepen voor de Officier van Justitie. Twee jongeren hebben een taakstraf uitgevoerd, één gaat binnenkort een taakstraf uitvoeren en één jongere heeft de boete van ¤200 euro betaald. De andere zeven zijn ggedagvaard voor de kantonrechter op 30 januari 2008. Begin januari zijn nog twee aanhoudingen verricht. Het tijdelijke samenscholingsverbod loopt af in april 2008. Kort daarvoor wordt besloten over al dan niet verlenging ervan.

Lange adem
Ondanks de verbeteringen is de situatie nog niet stabiel genoeg. Het komt nog te vaak voor dat een kleine groep jongeren voor overlast zorgt op straat. Het vraagt om een lange adem en vergt intensieve inzet samen met de bewoners en alle betrokken partijen in de wijk. Met al deze samenhangende maatregelen wordt gewerkt aan het verder verbeteren van veiligheid en leefbaarheid in Kanaleneiland-Noord. Essentieel voor het structureel verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de hele wijk Kanaleneiland is de herstructurering van de wijk, die in voorbereiding is.