Gemeente Enschede

Arbeids- en flexbonus voor uitkeringsgerechtigden

Initiatief stimuleert zoeken naar voltijd- of deeltijdbaan

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de invoering van een Arbeids- en Flexbonus. Met de bonussen wordt het eigen initiatief van cliënten met een WWB-uitkering naar het zoeken van een voltijd- of deeltijdbaan gestimuleerd.

De bonussen zorgen voor minder afhankelijkheid van de bijstandsverlening. Bovendien vergroot het de kansen op een volledige uitstroom.
Uitkeringsgerechtigden tussen de 27 en 65 jaar met een betaalde baan die minimaal een jaar geen beroep gedaan hebben op de bijstand, kunnen gebruik maken van een Arbeidsbonus van 2.000 euro. Uitkeringsgerechtigden voor wie deeltijdarbeid "het maximaal haalbare" is, kunnen een beroep doen op de Flexbonus. Met het verstrekken van deze bonus wordt ook het werken voor bijvoorbeeld alleenstaande ouders met zorgtaken of mensen met medische beperkingen aantrekkelijk gemaakt. De hoogte van de Flexbonus bedraagt 10% van de arbeidsinkomsten met een maximum van 1.500 euro per jaar.

Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen: "Ervaring in de praktijk leert dat een deeltijdbaan vaak een goede opstap is voor een voltijdbaan, waardoor mensen geen beroep meer hoeven te doen op een uitkering."

Aanleiding voor de bonussen is de discussie in de Stedelijke Commissie en de toezegging van wethouder Myra Koomen om met een voorstel te komen om mensen met een terugkeer- of participatiebaan extra te belonen indien ze op eigen initiatief een baan vinden. Bij wijze van pilot wordt in 2008 geëxperimenteerd met de Arbeids- en Flexbonus. Na afloop van deze periode wordt nagegaan of door de inzet van de bonussen het eigen initiatief van WWB-cliënten ook daadwerkelijk is gestimuleerd.

29 januari 2008