Time : 14:45:00
Date : 29 January 2008
Sender Name: Xervicepoint

Nog tot 11 februari de tijd om uw idee te laten ondersteunen met 25.000 Euro Minister Patricia Ceysens zet schouders onder Bizidee. Ondernemersplanwedstrijd van start met zesde editie.

450 nieuwe ideeën, 85 ondernemingsplannen, 25 nieuwe ondernemingen en 10 laureaten in de finale zijn het doel voor de, nu reeds zesde editie, van de ondernemersplanwedstrijd van Bizidee. Deze wedstrijd is vooreerst een "katalysator en facilitator" voor het realiseren van goede ideeën. Via selectie en begeleiding worden de meest creatieve en innovatieve Vlaamse "hersenspinsels" daadwerkelijk omgezet naar een echte onderneming.
Deelnemen is belangrijker dan winnen. Jong innovatief en creatief Vlaanderen wordt immers gedurende enkele maanden samengebracht rond een "social community" concept. De "Bizideeërs" worden opgenomen binnen een platform, nemen deel aan evenementen en komen - met dank aan de Vlaamse Overheid - in direct persoonlijk contact met coaches, financiers, beleidsverantwoordelijken, specialisten en mede-ondernemers.

De Vlaamse overheid keurde op 14 december jl. het plan goed om de ondernemersplanwedstrijd ook voor de volgende drie jaren te blijven ondersteunen. Met haar ondersteuning aan de wedstrijd trekt de Vlaamse Regering, en in het bijzonder Minister Patricia Ceysens, resoluut de kaart van de startende ondernemer.

Meer starters betekent meer ondernemen, meer ondernemen staat voor meer welvaart. Daarom is het concept Bizidee een belangrijke katalysator om het Vlaams ondernemerschap te bevorderen. De laureaten doorlopen drie essentiële fasen die maken dat zij vervolgens op zoek kunnen gaan naar de nodige financiering: (1) het idee, (2) de haalbaarheidsstudie en (3) het ondernemingsplan.

Het competitie aspect (de drie "besten" winnen in elke fase een prijs) houdt gedurende het ganse proces de "druk op de ketel". De hoofdprijs van 25.000 Euro wordt aangevuld met een bedrag van 10.000 Euro voor de tweede en 5.000 Euro voor de derde. Ook dit jaar is er, naast het algemeen klassement, een afzonderlijk klassement voor de studenten. De aanmoedigingen in dit jongerenklassement zijn 5.000 Euro voor de winnaar, 3.000 en 1.000 Euro voor de tweede en derde.

Meerdere projecten (ideeën) kunnen worden ingediend en zelfs "instappen" na de eerste fase kan.

De ondernemersplanwedstrijd van Bizidee is echter meer dan een klassieke wedstrijd formule. De extra toegevoegde waarde, door middel van begeleiding & coaching (na de eerste fase), moet creatieve en innovatieve ideeën de kans geven zich te ontwikkelen tot een volwaardige entiteit. Instrumenten en "tools" zoals referentiedatabanken, een bibliotheek, testen, coaching en modellen ondersteunen het geheel.

Bizidee organiseert sedert 2002,samen met haar partners, deze Vlaamse ondernemersplanwedstrijd. Bij de partners bevinden zich belangrijke namen zoals het adviesbureau Mc Kinsey (dat sedert de start de "format" voor deze ondernemersplanwedstrijd levert) en het Vlaamse Business Angels Netwerk (BAN) Vlaanderen. BAN-Vlaanderen maakt sedert kort deel uit van de vzw en biedt extra toegevoegde waarde. Immers, de samenwerking koppelt de beste Vlaamse ideeën en "high potentials" aan een netwerk van meer dan 150 Vlaamse business angels en biedt zodoende toegang naar geëngageerd "seed"- en risicokapitaal.

Belangrijk is dat de eerste fase van de ondernemersplanwedstrijd "Bizidee 2008" loopt tot en met maandag 11 februari 2008. Concreet betekent dit dat de deelnemers voor dit tijdstip hun idee bondig (maximaal twee pagina's) moeten "posten" op het electronisch platform (www.bizidee.be). Uiteraard wordt aan de deelnemers absolute vertrouwelijkheid gegarandeerd.

Bijlage: Agenda Bizidee ondernemersplanwedstrijd 2008 Fase 1
Finaal indienen fase 1Maandag 11 februari
Prijsuitreiking fase 1Woensdag 20 februariKBC Antwerpen Fase 2
Finaal indienen fase 2Donderdag 20 maart
Prijsuitreiking fase 2Donderdag 10 aprilKBC Leuven Fase 3
Finaal indienen fase 3Dinsdag 13 mei
Prijsuitreiking fase 3Woensdag 28 meiKBC Brussel

Bijlage: De Safety Frog door Dr. Jean-Paul Mulier (AZ Brugge) Laureaat Bizidee ondernemersplanwedstrijd 2007

Safety Frog is een vinding die Dokter Mulier, diensthoofd anesthesie (AZ Brugge), tot één van de laureaten kroonde van de editie 2007 van de ondernemersplanwedstrijd van Bizidee. De Safety Frog - het apparaat heeft inderdaad de vorm van een kikker - is in essentie een veiligheidsklep voor ventilators van anesthetische apparatuur. De klep voorkomt Volutrauma's en reduceert het risico op Barotrauma's. Dankzij het terugbrengen van het risico voor mogelijke menselijke fouten redt het toestel mensenlevens. De electronica past op elk anesthetisch toestel en wordt in licentie gecommercialiseerd door het gespecialiseerde bedrijf Medec Benelux. Door de integratie van de extra functionaliteit op het gamma van Medec Benelux kon het bedrijf zich internationaal extra gaan profileren.

De concepten en technologie rond de Safety Frog leiden op korte termijn naar nieuwe implementaties en toepassingen bij het bedrijf.

Voor Dokter Mulier was de ondernemersplanwedstrijd het "momentum" om daadwerkelijk zijn idee te beschrijven en om te zetten naar een bedrijfsplan. De gefaseerde benadering, de contacten, de ervaringsuitwisselingen waren ook "welgekomen en aanstekelijk".

Het doorstoten naar de eindnominaties van de wedstrijd en de daadwerkelijke verwezenlijking van deze unieke component vormen voor dokter Mulier een start, referentie en motivatie voor een "pipe line" van verschillende nieuwe ideeën en concepten.

Meer informatie over Safety Frog: www.medecbenelux.be

Meer informatie over dit persbericht
Bizidee, KBC Toren, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen Fax +32 (0)3 203 09 25
Kijk ook op de website : www.bizidee.be
Contactpersoon
Ignace Lootvoet, Bizidee, GSM 0475 78 30 04
Jaak Geens, Bizidee, GSM 0495 50 85 93