Ministerie van Defensie

ACTUEEL

29-01-2008 13:54

EERSTE AFGHAANSE RIJ-INSTRUCTEURS AFGELEVERD

Foto: ministerie van Defensie - Sergeant Marco hoopt dat het opleiden zich als een inktvlek uitspreidt en dat er steeds meer Afghaanse rij-instructeurs bijkomen.

Op Kamp Holland in Tarin Kowt zijn de eerste vier Afghaanse militairen (ANA) tot rij-instructeur opgeleid. Zij zijn nu zelf in staat hun meestal onervaren collegaâs les te geven in het onder controle krijgen van de voertuigen.

De ANA-brigade heeft inmiddels een redelijk autopark tot haar beschikking, bestaande uit Ford Rangers (pick-up trucks) en vrachtautoâs. Omdat er veel schade werd gereden was het zaak de Afghaanse militairen aan een spoedcursus voertuigbeheersing te onderwerpen, met als doel kennisoverdracht aan de eigen militairen.

Sergeant Marco van het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden uit Eindhoven kwam twee maanden naar Uruzgan om deze klus te karen. Om zo effectief mogelijk te werken ontwikkelde hij een Engelse handleiding - door een tolk vertaald naar het Dari - met gedetailleerde foto's voor de analfabeten. Daarin komen onder meer instrumentenkennis, onderhoud en het gidsen van een voertuig aan bod.

Vanwege zijn verdiensten ontving sergeant Marco uit handen van kolonel Rob Sondag, commandant van het Operational Mentoring Liaison Team (OMLT), een tevredenheidsbetuiging. Begin februari zetten twee collegaâs uit Eindhoven Marcoâs taak voort.