Gemeente Woerden

College bepaalt prioriteiten maatschappelijke ondersteuning

29 jan 2008

persbericht
Begin december lieten de Wmo-raad en de gemeenteraad weten nog niet tevreden te zijn over het Wmo-beleidskader. Wethouder Marjan Haak (Woerden Betrokken) heeft goed geluisterd naar de opmerkingen en een nieuw beleidskader geschreven. Het college heeft het inmiddels vastgesteld, in februari is de beurt aan de gemeenteraad. Vertrekpunt
De opmerkingen van de gemeenteraad en de Wmo-raad waren ondermeer gericht op de omschrijving van de `huidige situatie' van de maatschappelijke ondersteuning in Woerden. Deze was volgens hen te beknopt. Ook het Breed Overleg Wmo en het Gehandicapten Platform vonden dit. In het nieuwe beleidskader is hiervoor veel meer aandacht.

Wethouder Haak: "Het is nu duidelijker wat ons vertrekpunt is. Dat wisten we zelf wel, maar nu alle betrokkenen ook. Het laat bijvoorbeeld zien dat 15% van de mantelzorgers zich belast voelt en onbekend is met ondersteuningsmogelijkheden. Dat het aantal 65-plussers in 2020 bijna 50% hoger zal zijn dan nu. Dat in Woerden een uitgereid aanbod aan voorzieningen en ondersteuningsmogelijkheden. Maar bijvoorbeeld ook dat onze jongeren relatief gezond leven."

Speerpunten: ondersteuning mantelzorg en `breed loket' Over de prioriteiten voor de komende jaren heeft de wethouder nog dezelfde mening als in het najaar. Betere ondersteuning van mantelzorgers is een van die prioriteiten. Een ander speerpunt is één loket waar inwoners terecht kunnen voor al hun (aan)vragen op het gebied van zorg, maatschappelijk ondersteuning, welzijn en (aangepast) wonen. Noodzakelijk vindt de wethouder ook een cultuuromslag: "Inwoners moeten veel meer vertrouwen op hun eigen kracht en hun eigen sociale netwerk."

Alles komt samen
Het eerste Wmo-beleidskader is een totaalplan voor de periode 2008 - 2011. Alles op het gebied van maatschappelijke ondersteuning komt samen. Naast mantelzorgondersteuning en een breed Wmo-loket is er bijvoorbeeld aandacht voor vrijwilligerswerk, maatschappelijke stages, wijkcentra, jaarlijkse informatiemarkten, de Woerden-pas en de samenwerking met welzijnsorganisaties. Voor ieder jaar komt een afzonderlijk actieplan.

Wmo-beleidskader draagt bij aan een betrokken Woerden Een betrokken Woerden is een Woerden waarin iedereen kan meedoen, ongeacht afkomst, inkomen, leeftijd of een eventuele handicap. Waar mensen zich betrokken voelen bij elkaar en waar mensen elkaar helpen om mee te doen. De gemeente kan dit niet alleen: inwoners en organisaties spelen hierin een belangrijke rol.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |