Gemeente Hulst


Persbericht - 29.01.2008

Nieuwe ambtsketen voor Hulst

Vijf jaar na de gemeentelijke herindeling gaat de gemeente Hulst een nieuwe ambtsketen aanschaffen.

Op 1 januari 2003 fuseerden de voormalige gemeenten Hulst en Hontenisse. De Stuurgroep Gemeentelijke Herindeling liet de besluitvorming over het gemeentewapen over aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Hulst. Op 27 maart 2003 besliste de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Hulst om het oude gemeentewapen van de voormalige gemeente Hulst over te nemen voor de nieuwe gemeente. Nu het gemeentewapen bekent was kon men zich ook buigen over een eventueel nieuwe ambtsketen. Doch om financiële redenen werd het voorstel aan de raad over een nieuwe keten vooruit geschoven.

Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat de ambtsketen nu echt aan vervanging toe is. De ambtsketen past niet meer bij de brede uitstraling en rijke historie van de gemeente Hulst. Edelsmid Ger de Bruijn uit Hulst is gevraagd een ontwerp voor de nieuwe ambtsketen te maken. Dit ontwerp is tezamen met het voorstel op 28 januari 2008 besproken in de vergadering van de raadscommissie Algemene Bestuurlijke Zaken. De gemeenteraad van Hulst beslist op 14 februari 2008 over de nieuwe ambtsketen.

Nieuwe ontwerp
Bij Koninklijk Besluit van 16 november 1853 is (ter uitvoering van artikel 76 van de Gemeentewet) bepaald dat de penning in de ambtsketen van de burgemeester aan de ene zijde het rijkswapen moet tonen en aan de andere zijde het wapen van de gemeente.
De penning uit de huidige ambtsketen van Hulst wordt gerestaureerd en verwerkt in de nieuwe ambtsketen.
De schakels van de nieuwe ambtsketen zijn 9-hoekig, als verwijzing naar de bolwerken van de vestingwerken van Hulst. In de schakels zijn verder golven te zien die de aanwezigheid van water symboliseren. In de centrale schakel komen de namen te staan van de 9 gemeenten van 1815, te weten: Boschkapelle, Hengstdijk, Ossenisse, Stoppeldijk, Hontenisse, Hulst, Graauw en Langendam, Sint Jansteen en Clinge. Binnenin de centrale schakel staat een gouden poort en eveneens een golf.
De kosten verbonden aan de nieuwe ambstketen bedragen circa 7.000,--.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl