Kindersterfte in Afghanistan afgenomen 29 januari 2008, Kabul - Dan Toole, Unicef's nieuwe regionaal directeur voor Zuid-Azië, was vorige week in Afghanistan. Tijdens zijn verblijf in dit land werd in New York het rapport 'The State of the World's Children' gepresenteerd, waarin Unicef de stand van zaken op het gebied van kindersterfte presenteert.

Dan Toole, regionaal Unicef-directeur voor Zuid-Azië, praat met Masoud. Hij woont in de Panjshir-vallei in Afghanistan. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sweeting
Dan Toole, regionaal Unicef-directeur voor Zuid-Azië, praat met Masoud. Hij woont in de Panjshir-vallei in Afghanistan. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sweeting

"Afghanistan staat bekend als een van de landen met de hoogste kindersterfte," zegt Toole naar aanleiding van het verschijnen van dit rapport. "Wat niet zo bekend is, is dat er de afgelopen jaren enorme vooruitgang is geboekt in het terugdringen van de kindersterfte in dit land."

Toole verwijst naar een recent onderzoek van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit waaruit blijkt dat de kindersterfte in Afghanistan sinds 2001 met 25 procent is afgenomen. Maar ondanks deze winst neemt het land de derde plaats in op het lijstje landen met het hoogste aantal sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar. Sierra Leone en Angola staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats.

Toole heeft groot vertrouwen in de Afghaanse regering, die wil investeren in het welzijn van vrouwen en kinderen. Volgens hem lukt het echter zonder schoon drinkwater, hygiëne en sanitaire voorzieningen niet om de kindersterfte nog meer terug te dringen.

Meer over 'The State of the World's Children 2008'