Gemeente Helmond


Helmondse stadsbus gaat vaker rijden

Nieuw contract busvervoer: stadsbus rijdt vaker, nieuwe buslijn centrum-Brandevoort, nieuwe bussen en betere informatie voor reizigers.

De stadslijnen in Helmond gaan vanaf eind dit jaar twee keer per uur rijden. Dit is nu een keer per uur. Verder krijgt Helmond-Brandevoort een busverbinding met het centrum. Ook komen er nieuwe milieuvriendelijke bussen met airco en betere reizigersinformatie. Bij het Elkerliek ziekenhuis en het station Helmond CS worden informatievoorzieningen geplaatst, zoals infozuilen en lichtkranten, met daarop rij- en vertrektijden.

Contract busvervoer 2008-2016

Dit zijn de belangrijkste punten voor Helmond in het nieuwe contract dat het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft gesloten met Vervoerbedrijf Hermes. Het contract gaat over het verzorgen van het busvervoer in de gehele regio Zuidoost Brabant van december 2008 tot en met december 2016. De beslissing van het SRE, dat verantwoordelijk is voor het regionale busvervoer, is tot stand gekomen na een zorgvuldige Europese aanbestedingsprocedure waarvoor Hermes en Veolia zich hadden aangemeld. Hermes heeft de uiteindelijke opdracht gekregen aangezien zij meer ritten (30% meer) bieden dan in de huidige dienstregeling. Hermes verzorgt nu ook al het busvervoer in Helmond.

Meer ritten

Vooral in het stedelijke net en de belangrijke streekcorridor Valkenswaard-Eindhoven gaat het aantal ritten omhoog. De nieuwbouwlocatie Waterrijk in Eindhoven krijgt vier keer per uur een snelle rechtstreekse verbinding met de binnenstad. Hiervan profiteren ook de Veldhovense wijken Heikant en De Kelen. In aansluiting op de avondbezoekuren van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven zullen tussen Valkenswaard en Veldhoven drie ritten geboden worden. Ook de wijk Ekenrooij in Aalst krijgt zijn busverbinding terug. De verbinding Eindhoven - Nuenen - Helmond blijft gehandhaafd. Op de stadslijnen in Helmond wordt straks twee keer per uur gereden tegen een keer per uur in de huidige situatie. De Helmondse wijk Brandevoort krijgt een verbinding met het centrum.

Nieuw materieel

Alle stad-, streek- en buurtbussen, worden vernieuwd. Het nieuwe materieel voldoet aan de strengste milieunormering voor uitstootreductie van schadelijke stoffen. Daarnaast zullen alle bussen voorzien worden van een airconditioning. Ook krijgen alle bussen elektronische displays waarop reisinformatie wordt gegeven over aansluitingen, de eerstvolgende halte en eventuele vertragingen. De halte-informatie wordt ook automatisch omgeroepen in de bus.

Dynamische reisinformatie

Elke halte in de regio, dus ook de buurtbushalte, wordt voorzien van dynamische reisinformatie. Hierop kunnen reizigers zien wanneer de eerstvolgende bus arriveert en waar deze naartoe gaat. Op de stations Eindhoven CS en Helmond CS worden informatiezuilen en een lichtkrant geplaatst met relevante informatie. Ook bij alle ziekenhuizen in de regio en bij Eindhoven Airport wordt reizigersinformatie gegeven.

Meer info

Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op de site van het SRE. Op de Hermes-site is meer te lezen over de dienstregeling?