Provincie Groningen

bodem in de provincie Groningen Onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in of op de bodem in de provincie Groningen 29 januari 2008

Het college van GS heeft een Asbestsignaleringsonderzoek voor de provincie Groningen uitgevoerd, met het doel een beeld te krijgen van de locaties waar mogelijk sprake is van bodemverontreiniging met asbest of waar mogelijk asbesthoudend puin is gebruikt als verhardingsmateriaal voor weggetjes. Het rapport heeft voor de provincie en de gemeenten een signaalfunctie. De informatie kan worden gebruikt bij de voorbereiding van onderhoud aan wegen of activiteiten op andere verdachte locaties.

De asbestproblematiek is vooral bekend geworden door gezondheidsproblemen in de provincie Overijssel als gevolg van de aanwezigheid van de asbestcementwarenfabrieken en de asbestwegen nabij deze fabrieken. In Groningen hebben geen fabrieken bestaan die qua schaal en productieproces vergelijkbaar zijn met de bekende fabrieken in Goor en Harderwijk.

Belangrijkste conclusie
Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de wegen die in onze provincie mogelijk met asbesthoudend puin zijn verhard, niet vergeleken kunnen worden met de asbestwegen in de omgeving van Goor en Harderwijk. Daar zijn de weggetjes verhard met 'puur' afval van de asbestcementfabrieken. De concentraties asbest zijn er dan ook vele malen hoger dan op de weggetjes die in de provincie Groningen zijn onderzocht. Hier blijkt alleen sprake te zijn van asbesthoudend puin.

Geen onaanvaardbare risico's
Naast de focus op de wegen richt het onderzoek zich met name op locaties waar in het verleden boerderijen en kassencomplexen zijn afgebroken, omdat hier in de bodem mogelijk asbesthoudend puin aanwezig is. Voor de meeste asbestverdachte locaties is niet aangetoond dat daadwerkelijk sprake is van een asbestverontreiniging, laat staan dat de gezondheidsnorm wordt overschreden. Vrijwel zeker is dat er geen sprake is van onaanvaardbare risico's voor de mens bij deze asbestverdachte locaties. Uit eerdere onderzoeken is voor een 20-tal locaties asbest wel boven de norm aangetoond. Deze zijn veelal inmiddels gesaneerd of beoordeeld als een locatie waar geen risico's voor asbest aanwezig zijn.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van actuele en oude topografische kaarten, archiefonderzoek, interviews, bodemonderzoeken en beperkte veldinspecties. Niet alle plekken in de provincie waar met asbest is gewerkt of waar asbest is verwerkt zijn onderzocht. De locaties waar mogelijk asbesthoudende producten zijn verwerkt bij de bouw in woningen, bedrijven en andere gebouwen en de ligging van ondergrondse leidingen van asbestcement zijn niet meegenomen in het onderzoek. De reden hiervoor is dat de kans op bodemverontreiniging met asbest op deze locaties erg klein wordt geacht.

29 januari 2008