Provincie Groningen

autoverkeer en openbaar vervoer Leek-Roden Provincies doen studie naar hoofdontsluiting autoverkeer en openbaar vervoer Leek-Roden 29 januari 2008

De provincies Drenthe en Groningen gaan een nadere studie uitvoeren naar de hoofdontsluiting voor het autoverkeer en het openbaar vervoer in het gebied Leek-Roden. In het voorontwerp Intergemeentelijk Structuurplan Leek-Roden van medio 2007 was uit diverse alternatieven gekozen voor de voorkeursoplossing die verkeerstechnisch het beste scoorde. Door de vele negatieve reacties van bewoners en andere belanghebbenden zullen de provincies in de komende studie opnieuw kijken naar mogelijke alternatieven van het wegennet.

Naast het verkeersaspect houden de provincies in het onderzoek nadrukkelijk rekening met de inpassing in het landschap en de bebouwde omgeving. Ook gaan zij uit van de lagere woningbouwopgave die de Stuurgroep Regiovisie Groningen-Assen begin dit jaar vaststelde en de sterkere inzet op bouwen binnen de dorpen.

De beide provincies zullen de planstudie verrichten in een interactief proces, dat aansluit bij de vervolgstappen van het Intergemeentelijk Structuurplan Leek-Roden. Komend voorjaar kunnen bewoners en andere belanghebbenden meedenken over de te onderzoeken verkeersalternatieven en hun mening geven over de voorlopige uitkomsten.

In december van dit jaar willen de provincies het onderzoek afgerond hebben. De resultaten worden vervolgens betrokken bij de opstelling van het Ontwerp Intergemeentelijk Structuurplan Leek-Roden. De provincies Drenthe, Groningen en de Regio Groningen-Assen nemen de onderzoekskosten van EUR 90.000,- voor hun rekening.

29 januari 2008