Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 28 januari   |
|2008                                              |


1. Ontwerpkaart Wet ammoniak en veehouderij
De ontwerpkaart Wet ammoniak en veehouderij (Wav) geeft een overzicht van gebieden die gevoelig zijn voor verzuring en die in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) liggen. Het overzicht is nodig voor de uitvoering van de Wet Ammoniak en veehouderij, die geldt binnen een zone van 250 meter rondom deze gebieden. Uitbreidingsplannen van veehouders worden door gemeenten getoetst aan deze wet. GS bereiden besluitvorming door PS voor. In 2007 is al een conceptkaart vastgesteld. Inmiddels zijn de adviezen van de commissies verwerkt. Vanaf 17 maart ligt de ontwerpkaart ter inzage voor inspraak. De ontwerpkaart wordt ook ter kennisname aan de commissie Ruimte en Milieu gezonden.

2. Statenvragen de Heus
Alleen op grond van de noodzakelijke bescherming van het milieu kan volgens de Wet Milieubeheer een vergunning geweigerd worden. Buiten dat wettelijke kader heeft de provincie geen bevoegdheden om extra maatregelen voor te schrijven. Dat schrijven Gedeputeerde Staten op vragen van het SP-statenlid R. van Zeeland over de verleende vergunning aan de Heus Mengvoeders te Ravenstein.

3. Bereikbaarheid Prinsentuincollege Halsteren met OV
De scholengemeenschap Prinsentuin moet goed bereikbaar zijn. Hiervoor heeft de provincie samen met gemeente Bergen op Zoom, vervoerders Veolia en Arriva, de school en provincie Zeeland maatregelen gezocht om dit te verbeteren. Extra haltes op de lijn 101 zijn reeds gerealiseerd en extra fietsvoorzieningen zijn in voorbereiding. Dit antwoorden GS op de vragen gesteld door de heer Ermen, de heer Smolders en de heer Bergsma (CDA Statenfractie).

4. Regiotaxi
De provincie en de gemeenten zetten de uitvoering van het regiotaxivervoer gezamenlijk voort. Zij hebben hiertoe financiële afspraken gemaakt voor 2008 en 2009, als voorbereiding voor een convenant voor 2009-2014. Er komt een eenduidige financiering van de regiotaxiorganisaties in Brabant. Ook wil de provincie de lijndiensten en (buurt)bussen toegankelijker maken, zodat het gebruik hiervan toeneemt en het gebruik van speciaal vervoer voor gehandicapten (WMO-pashouders) afneemt. De opzet van het nieuwe convenant en de financiële afspraken voor 2008-2009 sturen Gedeputeerde Staten ter kennisneming aan de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

5. Derdefinanciering Openbaar Vervoer Sterckwijck
Door de ontwikkeling van bedrijventerrein Sterckwijck in Boxmeer tot een het zorg-/leerpark, wordt de vraag naar openbaar vervoer voor dit terrein groter. De kosten bedragen jaarlijks E 260.000,-. Gedeputeerde Staten besluiten voor de inzet van dit openbaar vervoer een financieringsvorm toe te passen waarbij ook derden medefinancieren, voor een periode van 5 jaar.

6. Centrum voor Jeugd en Gezin
De provincie wil niet alleen dat alle gemeenten in 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben maar ook dat deze goed aansluiten op het Bureau Jeugdzorg. Er zal o.a. een gezamenlijk werkproces ontwikkeld moeten worden. Dat staat in de kadernotitie Visiedocument Centrum voor Jeugd en Gezin die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur voorleggen.

7. Kadernotitie Erfgoed 2008-2011
In de komende jaren trekt de provincie in totaal E24 miljoen uit voor het behoud van Brabantse Erfgoed. Dit staat in de notitie Erfgoed die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur voorleggen. Deze kadernotitie is een uitwerking van de programmalijn Perspectiefrijk Brabant uit het bestuursakkoord 2007-2011.

8. Startnotitie Beleidskader Jeugd 2009-2012
De jeugdsector blijft groeien. Dat blijkt uit een analyse die gemaakt is ter voorbereiding op het Beleidskader Jeugd. GS geven aan te willen inzetten op een grotere effectiviteit en efficiency in de jeugdzorg..Het college stuurt de notitie naar de Statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur om te discussiëren over de reikwijdte van het beleidskader, de kwaliteit en effectiviteit van de zorg, de aansturing van de jeugdzorg, de rol en positie van het bureau Jeugdzorg en de inrichting van de sector.

9. Hollandse waterlinie
De Hollandse waterlinie is een stelsel van forten en versterkingen van Amsterdam tot en met de Biesbosch. De forten van deze militaire verdedigingslinie liggen er verwaarloosd bij maar samen met de regio wil de provincie inzetten op een nieuw leven voor dit cultuurhistorisch erfgoed in Brabant. Samen met de andere waterlinieprovincies ondertekent ook Noord-Brabant een overeenkomst met het ministerie van LNV om de komende jaren aan het werk te gaan. Namens de provincie ondertekent gedeputeerde Brigitte van Haaften dit op 11 februari a.s..

10. Archeologisch Erfgoed
De provincie Noord-Brabant wil zich bij de zorg voor archeologie meer aandacht hebben voor het goede beheer van archeologische bodemvondsten. De provincie wil gemeenten meer stimuleren bij hun rol voor archeologische monumentenzorg. Dat blijkt uit de startnotitie Archeologische Monumenten Zorg in Noord-Brabant 2008-2011 die GS voorleggen aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

11. Reset bureau Jeugdzorg
In de nieuwe visie en missie en het strategisch plan van het Bureau Jeugdzorg (BJZ) Brabant staan de bescherming van kinderen en het voorzien van de juiste zorg centraal. Gedeputeerde Staten stemmen in met die keuzes en stellen dat BJZ reageert op ontwikkelingen in het veld. Een samenvatting van het Strategisch Plan wordt voorgelegd aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

12. Dynamisch verkeersmanagement 2008
GS hebben het uitvoeringsprogramma van dynamisch verkeersmanagement 2008 vastgesteld. Zo worden verkeerslichten geoptimaliseerd, parkeerroute informatiesystemen en camera's geplaatst t.b.v. verkeersmanagement. De totale kosten bedragen ruim E 16 miljoen. De provincie en de vijf grote Brabantse steden (BrabantStad), het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en Rijkswaterstaat dragen eraan bij.

13. Extra budget verkeer
De vijf GGA regio's en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) doen jaarlijks een beroep om BDU (Brede Doeluitkering) middelen te ontvangen. In de loop van 2007 is in het kader van het Bestuursakkoord meer geld vrijgekomen voor verkeer en vervoer. Daarom wordt een bedrag van E 4,5 miljoen toegevoegd aan de reguliere budgetten. GS hebben dit besloten en informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hierover.

14. Productenraming 2008
Sinds de invoering van het duale stelsel kennen PS en GS eigen begrotingsdocumenten. Voor Provinciale Staten is de begroting van de provincie het belangrijkste document. De begroting wordt voor Gedeputeerde Staten verder uitgewerkt in een productenraming. Gedeputeerde Staten hebben de productenraming vastgesteld.

15. Samenwerkingsagenda Mooi Nederland
De provincie Noord-Brabant wil in overleg met de andere provincies, het Rijk (departementen van VROM, EZ, LNV en OCW) en de Nederlandse gemeenten een impuls geven aan de kwaliteit van het landschap. Daarvoor is de Samenwerkingsagenda Mooi Nederland opgesteld. Hierin staan ruimtelijke kwaliteit en het regionale schaalniveau centraal. Er worden afspraken gemaakt over ruimte voor wonen, bedrijventerreinen, landschappen, sanering ongewenste verstedelijking, ruimtelijke kwaliteit en windenergie. Gedeputeerde Staten stemmen in met deze gezamenlijke agenda en gaan met het Rijk, IPO en VNG in 2008 afspraken maken over de verdere uitwerking.

16. Visie goederenvervoer
Het goederenvervoer kent de komende jaren veel ontwikkelingen. In een strategische Visie Goederenvervoer willen GS de economische bereikbaarheid van goederen naar, in, van en tussen steden, bedrijven en bedrijventerreinen en rekening houdend met ruimte, milieu en leefbaarheid, te verbeteren. In een startnotitie staat omschreven hoe in het najaar van 2008 deze visie tot stand moet komen. Samenwerking met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden staat daarbij centraal.

17. Wegwijs A2
De provincie schaft Wegwijs A2-passen aan voor haar medewerkers en draagt op die manier bij aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Eindhoven-'s-Hertogenbosch tijdens de ombouw van de A2. Het platform Wegwijs A2, waar de provincie deel van uitmaakt, heeft de plannen hier onlangs voor gepresenteerd. De provincie draagt E 3,6 miljoen bij in de kosten. Daarnaast zal het provinciehuis langer geopend zijn en wordt onderzocht om meer bussen tussen het centraal station 's-Hertogenbosch - Pettelaarpark te laten rijden. GS informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hierover.

18. Buitenlandse dienstreis
Gedeputeerde Moons en een ambtelijke delegatie maken van 13-15 september een studiereis naar Stuttgart. GS hebben hiermee ingestemd. Ook vertegenwoordigers van o.a. de B5 nemen deel. Men laat zich informeren over bedrijventerreinenbeleid.

19. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Reusel de Mierden voor een uitkijktoren aan de Wellekenslaan ong tegenover nr 2 te Reusel, de gemeente Boxmeer voor de realisatie van 2 woningen aan de Floralaan 105, de gemeente Cranendonck voor de bouw van 3 woningen aan de Dammerweg ong. aan de zuidzijde van de kern Budel, de gemeente Halderberge voor de realisatie van een ruimte- voor-ruimte aan de St Bernardusstraat 38-40, de gemeente Rucphen voor het verharden van de Leemstraat, de gemeente Boxmeer voor de bouw van 28 appartementen aan de Sambeekseweg, de gemeente Breda voor de bouw van 2 wooncomplexen aan de Zandgouw 2-4.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 16 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Deurne voor het aanleggen van terrassen bij chalets en recreatiebungalows op recreatiepark de Bikkels.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Oosterhout-Zuid en Centrum Oosterhout van de gemeente Oosterhout grotendeels goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Bedrijventerrein Restel-Noord van de gemeente Bernheze, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Buitengebied 2e partiële herziening van de gemeente Gilze en Rijen, hebben het vastgesteld bestemmingsplan Vossehol van de gemeente Oss goedgekeurd, hebben een verklaring van geen bezwaar, onder afwijking van het streekplan, voor de lokatie Industrieweg 94 te Waalwijk afgegeven voor het realiseren van een binnenschietbaan en het legaliseren van drie schietbomen, een paviljoen en een opslagruimte, hebben een verklaring van geen bezwaar onder afwijking van het streekplan, ten behoeve van de uitbreiding van een vleekuikenhouderij aan de Druisdijk 9b te Alphen afgegeven, hebben goedkeuring verleend aan het vastgesteld bestemmingplan Op den Bosch 3 Maashees, gemeente Boxmeer en hebben het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Moerdijk gedeeltelijk goedgekeurd.