Senternovem


29-01-2008 | Hypotheek met Energiebespaaradvies speelt in op goede voornemens consumenten

Energiebesparing bevindt zich in de top drie van goede voornemens voor 2008. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaatverandering, weet iets meer dan de helft niet welke maatregelen ze kunnen treffen (bron: HIER Klimaatcampagne). Fortis ASR introduceert nu het gratis Energiebespaaradvies, dat kan worden aangevraagd bij elke nieuwe hypotheek van Fortis ASR. Hiermee daagt Fortis ASR consumenten uit daadwerkelijk iets te doen aan duurzaamheid en de reductie van C02-uitstoot.

Fortis ASR werkt voor het Energiebespaaradvies samen met gecertificeerde EPA (energieprestatieadvies)-adviseurs van Vastgoedteam BV, een bouwkundig en bouwfysisch adviesbureau met landelijke dekking. De EPA-adviseur stelt een adviesrapport op met daarin maatregelen om energiebesparing te realiseren alsmede een indicatie van de hoogte van de investering. De consument bepaalt zélf welke energiebesparende aanpassingen hij laat uitvoeren en door wie. De kosten van de gekozen energieverbeteringen worden meegefinancierd met de Fortis ASR hypotheek. Nadat de verbeteringen zijn doorgevoerd, komt de adviseur terug om het nieuwe energielabel af te geven. Omdat Fortis ASR het belang van energiereducerende investeringen onderstreept, vergoedt zij de kosten van het rapport, inclusief het nieuwe certificaat. Voorwaarde is dat het een verbetering met minimaal één labelklasse is.

"De energiebesparing levert in de regel meer op dan dat consumenten kwijt zijn aan extra (netto) hypotheeklasten," zegt Hilbert Sieders, Innovatiemanager hypotheken bij Fortis ASR. "Een rekenvoorbeeld: een gemiddelde woning uit de jaren tachtig heeft een D- (geel) of E-label (oranje). Met een investering van EUR 10.000 kan de woning een B-label (groen) krijgen. De energiekosten dalen dan naar schatting EUR 50 per maand, terwijl de bruto hypotheeklasten met ongeveer EUR 42 per maand stijgen. Dit betekent een nettovoordeel van EUR 25 per maand, ofwel EUR 300 per jaar. Niet alleen de woonlasten vallen lager uit, de woning is ook beter te verkopen. Daarnaast kunnen Nederlanders iets extra's doen voor het milieu, zonder daarvoor meer te hoeven betalen."