CDA

Medewerker WI promoveert op wisselwerking tussen recht en ontwikkelingen energiemarkt

Mr. drs. Hamilcar Knops, medewerker van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, promoveert vandaag aan de TU Delft op een proefschrift getiteld: A functional legal design for reliable electricity supply; how technology affects law.

Het proefschrift gaat over de wisselwerking tussen recht en ontwikkelingen in de energiemarkt. Hamilcar Knops was in het verleden ondermeer betrokken bij WI-rapporten over het energiebeleid en energietransacties.

In de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt is de borging van publieke belangen op Europees niveau nog niet adequaat geregeld en zijn de lidstaten afzonderlijk niet in staat om al deze belangen effectief zeker te stellen, aldus Hamilcar Knops.

Knops ontwikkelde een ontwerpmethode voor wetgeving voor een goed functionerende geliberaliseerde Europese elektriciteitssector. Deze methode werkt op zeer gestructureerde wijze: 'alsof je een motor ontwerpt', en brengt de wisselwerking tussen recht en techniek systematisch in kaart. Knops: 'Daarbij is het belangrijker de ontwerper te helpen de juiste vragen te stellen dan om de antwoorden voor de ontwerpbeslissingen precies voor te schrijven.'