Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 29-01-2008

BEGRAFENIS CLAUS MAAKT MEER INDRUK DAN

KRONING KONINGIN BEATRIXTimes New Roman

Times New Roman

Als mensen mogen kiezen welke gebeurtenis zij in
het leven van de koningin het meest indrukwekkend hebben gevonden, noemen zij met afstand de begrafenis van prins Claus. Het afscheid van de prins krijgt 41 procent van de stemmen, gevolgd door het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima (14 procent) en de rellen bij de kroning in 1980 (6 procent). Dit blijkt uit een peiling onder het EENVANDAAG Opiniepanel aan de vooravond van de zeventigste verjaardag van koningin Beatrix. Aan het onderzoek namen ruim 24.000 mensen deel.

De ondervraagden noemen Beatrix een intelligente vrouw die aardig overkomt. Ze typeren haar als een leuke oma en een echte familievrouw. Wel vinden veel mensen haar afstandelijk. Slechts één op de vijf vindt dat de koningin meer van haar privé-leven moet laten zien, 69 procent meent dat dit niet nodig is.

Vertrouwen in het koningshuis

Het koningshuis in Nederland kan op brede steun rekenen. De monarchie mag blijven voortbestaan van 72 procent van de deelnemers, 20 procent wil liever een republiek. Beatrix krijgt voor de manier waarop ze het koningschap invult een 7,5 als rapportcijfer. Het vertrouwen in Willem-Alexander als troonopvolger (77 procent) is vrijwel even groot als in zijn moeder (78 procent).

De uitslag van de peiling is representatief voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Op donderdag 31 januari besteedt EENVANDAAG uitgebreid aandacht aan de 70ste verjaardag van de koningin. Meer resultaten van dit onderzoek zijn dan te zien in de uitzending en op de website www.eenvandaag.nl.Times New Roman