Toets moet nieuwe bureaucratie voorkomen

29/01/2008 16:46



V&VN



Verpleegkundigen en verzorgenden stellen een bureaucratietoets voor, waarmee zorgprofessionals de uitvoerbaarheid van nieuwe regelgeving zouden kunnen toetsen. De beroepsgroep signaleert in een onderzoek van beroepsvereniging V? dat berichtgeving over incidenten regelmatig leidt tot nieuwe regels, die tot ergernis van verpleegkundigen en verzorgenden vaak niet in verhouding staan tot de ernst van een bepaald incident en bijdragen aan nieuwe bureaucratie in de zorg. Het onderzoek van V? bracht de grootste bureaucratische ergernissen aan het licht. In hun dagelijkse praktijk krijgen verpleegkundigen en verzorgenden regelmatig te maken met bureaucratie.

De grootste ergernissen
Beroepsvereniging V? riep haar achterban op om hun grootste bureaucratische ergernissen te melden, op verzoek van het ministerie van VWS. Het meest genoemd zijn:
- nieuwe regelgeving op basis van incidenten, die leidt tot meer werk en bureaucratie
- de centrale indicatiestelling via het CIZ (Centrum voor Indicatiestelling Zorg)
- het ontbreken van een integraal en digitaal dossier per patiënt
- het grote aantal loketten voor chronisch zieken

- elke zorginstelling ontwikkelt zelf richtlijnen en protocollen, die niet allemaal even hoog van kwaliteit zijn
- de hoeveelheid formulieren voor verantwoording en controle door overheid, verzekeraars, en de Inspectie voor Gezondheidszorg.

Praktische oplossingen
Verpleegkundigen en verzorgenden ergeren zich niet alleen; uit het onderzoek kwamen ook praktische oplossingen naar voren om de bureaucratie in de zorg te verminderen:
- Leg de indicatiestelling weer bij de zorgprofessional. Hierdoor duurt indicatiestelling minder lang en wordt vaker in één keer de juiste indicatie gesteld.
- Maak haast met het Elektronisch Patiënten Dossier, verpleegkundigen en verzorgenden verwachten daar veel van. Stel casemanagers aan voor chronisch zieken, om hen te ondersteunen bij de aanvraag van zorg en zorgvoorzieningen in een woud van loketten.
- Geef elke zorgprofessional toegang tot een landelijke database met standaard kwaliteitsprotocollen.
- Laat een panel van zorgprofessionals nieuwe regelgeving toetsen op uitvoerbaarheid.