Werkgeversorganisatie ActiZ is furieus

29/01/2008 17:04



ActiZ



Werkgeversorganisatie ActiZ is furieus

"CNV frustreert loonsverbetering Thuiszorg"
CNV Publieke Zaak (CNV PZ) dreigt de uitvoering van het CAO-akkoord voor 360.000 werknemers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen tegen te houden. ActiZ vindt deze opstelling van CNV PZ onbegrijpelijk en schandalig. Volgens de CNV PZ zouden de arbeidsvoorwaarden verslechteren. Het gevolg is dat met name voor de 180.000 werknemers in de thuiszorg en de kraamzorg een loonsverlaging van 6% dreigt.

In december '07 sloot werkgeversorganisatie ActiZ met alle bonden (CNV PZ, AbvaKabo, FNV, Nu '91, FBZ en De Unie Zorg en Welzijn) een principe-akkoord over de CAO voor de verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg. Onderdeel van dit akkoord was een samenvoeging van twee CAO's namelijk de CAO-Verpleeg-Verzorgingshuizen en de CAO-Thuiszorg tot één CAO voor de hele branche. Het CAO-akkoord met een looptijd van drie jaar (2007-2010) bevat onder meer een loonsverbetering van 10%, een verdubbeling van de stagevergoeding voor leerlingen en verhoging van de eindejaarsuitkering.

Na raadpleging van de diverse achterbannen gingen vier van de vijf bonden akkoord met de afgesloten CAO. Vervolgens zijn de afgelopen maand onder meer de lonen met 6% verhoogd en uitbetaald. CNV PZ dreigt nu echter de komende maanden de uitvoering van het CAO-akkoord tegen te houden. Men beroept zich daarbij op de nog lopende "oude" CAO-Thuiszorg en eist dat werkgevers deze CAO naleven. Het gevolg zou zijn (als werkgevers hier aan gehoor geven) dat in de verpleeg- en verzorgingshuizen wel, maar in de thuiszorg niet het CAO-akkoord kan worden uitgevoerd en bv. de loonsverhoging van 6% de komende maanden zal moeten worden teruggedraaid. CNV PZ zegt met deze actie "verslechteringen" van het nieuwe CAO-akkoord tegen te willen gaan.

Onbegrijpelijk
ActiZ vindt de opstelling van CNV PZ onbegrijpelijk en schandalig en meent dat CNV met deze actie de belangen van de branche en de werknemers ernstig schaadt. De verslechteringen voor de thuiszorg waar het CNV melding van maakt zijn nauwelijks het vermelden waard of niet op waarheid gebaseerd. Zo meldt het CNV onder meer dat de laagste loonschalen in de thuiszorg worden verlaagd en het verlof wordt verminderd. Dit is niet het geval. Het tegendeel is waar. Niet alleen worden de salarisschalen dit jaar met 6% verhoogd, ook kunnen groepen werknemers zoals kraamverzorgenden een hoger salaris bereiken. Met deze handelswijze frustreert de CNV PZ niet alleen de loonsverbetering voor de Thuiszorg, ook plaatst CNV PZ zich de komende twee jaar buiten spel.

ActiZ voert CAO toch uit
Het nieuwe CAO-akkoord is op een groot aantal punten een verbetering. Andere bonden spreken dan ook over een goede CAO en zijn zeer te spreken over de loonsverbetering van 10%. ActiZ kan niet anders concluderen dan dat CNV PZ met deze actie andere bonden wil beschadigen en zich wil onderscheiden. "Uiteraard laten wij de belangen van de branche en van de duizenden medewerkers niet schaden door slechts één bond met een wel erg benepen belang. De situatie op de arbeidsmarkt staat dat niet toe. Deze vraagt om een constructieve samenwerking met zo veel mogelijk partijen. Nee zeggen tegen een CAO-akkoord kan en mag natuurlijk altijd, maar omwille van eigen belang de branche en de medewerkers schaden met een drieste actie is onverantwoord. Wij zullen ons dan ook niets gelegen laten aan welke actie dan ook van het CNV en het CAO-akkoord ook in de thuiszorg gewoon uitvoeren", aldus Aad Koster, directeur ActiZ.