CNV Schoonmaak: cao-akkoord voor 180.000 schoonmakers

29/01/2008 17:06



CNV



Meer loon en een unieke opleidingsafspraak. CNV Schoonmaak heeft vandaag een cao-akkoord bereikt voor de 180.000 schoonmakers in Nederland.

CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek is tevreden. "De ingewikkelde cao wordt nu een stuk eenvoudiger. Allerlei toeslagen worden verwerkt in het salaris. Dat betekent niet alleen een flinke loonsverhoging, maar ook dat het veel makkelijker wordt om je loonstrookje te controleren. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers moeite hebben om de cao goed na te leven, onder meer vanwege al die verschillende toeslagen en regelingen. Dat excuus hebben ze nu dus niet meer. Bovendien is in de cao afgesproken dat werkgevers elke drie jaar worden gecontroleerd op naleving van de cao. Ook dat is een unieke afspraak."

Schoonmakers met acht jaar ervaring gaan vanaf 1 april 2008 minimaal 10 euro bruto per uur verdienen. Vanaf 1 januari 2009 zullen ook minder ervaren schoonmakers minimaal 10 euro bruto per uur verdienen. Het huidige uurloon bedraagt 8,90 euro bruto per uur.

Volgens Kampherbeek is het cao-akkoord ook bijzonder vanwege een unieke scholingsafspraak. Nieuwe werknemers in de sector zullen voortaan een verplichte vakopleiding en indien nodig een opleiding Nederlandse taal tijdens werktijd volgen. Ook aan de inburgeringscursus is gedacht: hiervoor worden een aantal pilotprojecten gestart. Kampherbeek: "Het verloop in de sector is groot. Het betekent dus dat jaarlijks zo'n 30.000 schoonmakers een of andere vorm van scholing krijgen, onder werktijd."

De tweejarige cao heeft een looptijd tot en met 31 december 2009.





http://www.cnvschoonmaak.nl