Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over protestactie DKDB-ers

Kamerstuk | 28-01-2008

Minister-president Balkenende heeft Kamervragen beantwoord van Tweede Kamerlid Halsema (GroenLinks) over een protestactie van medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Halsema (2070808910) d.d. 18 januari 2008.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

2070808910

Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister-president, minister van

Algemene Zaken over een afgeblazen protestactie van DKDB-ers in het kader van de bredere politieacties.


1. Is het waar, zoals voorzitter Hans Van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) stelt, dat u (of één van uw medewerkers) druk heeft uitgeoefend op medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) om er voor te zorgen dat er in uw dienstauto niets te merken zou zijn van een eventuele protestactie?1 Zo ja, kunt u dan uitleggen wat u er bezwaarlijk aan vindt als DKDB-ers in het kader van een ludieke protestactie gele hesjes om de autostoelen in uw dienstauto draperen opdat u ze goed ziet als u achterin zit?

Neen, ik verwijs naar het hier letterlijk geciteerde persbericht van de NPB: "Op donderdagmiddag 17 januari heeft de NPB het bericht verspreid dat premier Balkenende bezwaar zou hebben gemaakt tegen het dragen van een actiebutton door medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Zij zouden dit gedaan hebben om op hun manier een bijdrage te leveren aan de vandaag gehouden protestactie tegen het CAO-beleid van minister Ter Horst. Aan het eind van de middag is duidelijk geworden dat de informatie die de NPB over de gang van zaken te horen had gekregen onvolledig was en dat daardoor in feite een vervelend misverstand was ontstaan. Gebleken is dat de minister-president GEEN bezwaar had tegen het dragen van de actiebutton. De NPB betreurt de communicatiestoornis die ervoor gezorgd heeft dat het tegenovergestelde bericht de wereld ingestuurd is".


2. Is het waar dat u de enige bewindspersoon bent geweest die druk heeft uitgeoefend om deze ludieke actie te voorkomen?

Neen, er is geen druk uitgeoefend.


3. Deelt u de mening van de voorzitter van de NPB dat "dit getuigt ... van een kleinzieligheid die zijn weerga niet kent"? Zo neen, waarom niet?


4. Heeft u er ook bezwaren tegen als DKDB-ers in uw aanwezigheid zichtbare buttons zouden dragen met de tekst 'politie in actie'?


5. Bent u bereid te omschrijven welke vorm van ludiek politieprotest u wel in uw directe omgeving duldt?

Antwoord vragen 3, 4 en 5: Zie antwoord op vraag 1.


1) ANP, 17 januari 2008.