Rijksuniversiteit Groningen

Cursus "omgaan met bloosangst"

Datum: 29 januari 2008

Iedereen bloost wel eens. Hoewel het een normaal lichamelijk verschijnsel is, kan men blozen toch erg vervelend vinden. Sommige mensen vinden het zelfs zo erg om te blozen dat ze er een angst voor ontwikkelen. Psychologen Femke Buwalda en Corine Dijk doen onderzoek naar het effect van een educatieve cursus waarin men om leert gaan met blozen en bloosangst. Ze zijn op zoek naar mensen die lijden aan bloosangst en mee willen doen aan deze cursus.

Kenmerkend voor blozen is dat men het niet onder controle heeft. Iemand die last heeft van bloosangst is voortdurend bang om in sociale situaties een rood hoofd te krijgen. Meestal worden deze situaties dan ook vermeden of, wanneer vermijden niet lukt, met grote angst doorstaan. Mensen met bloosangst vrezen dat ze belachelijk worden gevonden vanwege blozen of dat ze door hun blozen een open boek zijn voor anderen. Om mensen hiermee beter te leren omgaan hebben Buwalda en Dijk speciaal voor deze klacht de nieuwe cursus "omgaan met bloosangst" ontwikkeld.

Succesvol

In een groepscursus iets leren over je klacht, bleek al succesvol voor de behandeling van ziektevrees en depressie. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten die 2 uur duren. Tijdens de cursus leren de deelnemers welke zaken een rol spelen bij bloosangst. Stap voor stap wordt op die manier duidelijk wat bloosangst precies is en hoe je daar beter mee kunt omgaan. Ook worden er oefeningen gedaan en handvatten geboden en is er de mogelijkheid thuis verder te oefenen.

De cursus is expliciet gericht op het leren wat er wat er in het hier en nu aan de hand is. En dus ook wat met er nu aan kan doen. Deelnemers hoeven niet langdurig met een therapeut te praten. Eerder onderzoek liet zien dat deze aanpak veelbelovend is, aldus Buwalda en Dijk. `Bloosangst kan ook behandeld worden met andere therapieën, maar die duren veel langer. Het voordeel van dit alternatief is dat men leert zelfstandig aan de slag te gaan met de klachten en op een efficiënte manier inzicht te krijgen in het probleem."

Noot voor de pers

Meer informatie en aanmelden:

dr. Femke Buwalda of drs. Corine Dijk: tel 050-3637618 / 3637619.

E-mail: f.m.buwalda@rug.nl; k.f.l.dijk@rug.nl