Gemeente Barendrecht

Nationale Voorleesweken 23 januari t/m 1 februari
Wethouder Coby van Deursen vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

BARENDRECHT (dinsdag 29 januari 2008) ­ Op donderdag 31 januari overhandigt wethouder Coby van Deursen (onderwijs) om 10.00 uur twee Van Dale-spelen aan groepen 7 en 8 van openbare basisschool De Driehoek. Op de school wordt deze ochtend in het kader van de Nationale Voorleesweken aandacht geschonken aan laaggeletterdheid.

In de week van 23 januari t/m 1 februari vinden de Nationale Voorleesweken plaats. De stadsregio Rotter-dam heeft deze gelegenheid aangegrepen om duidelijk te maken dat er veel 'laaggeletterden' zijn in Nederland. Nationaal gezien gaat het om zo'n 1,5 miljoen mensen en in de stadsregio om 150.000 mensen.

Op diverse scholen in de stadsregio, waaronder De Driehoek, vinden in de voorleesweken themadagen plaats. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met o.a. de regionale opleidingscentra Zadkine en Albeda, Stichting Lezen & Schrijven. Het initiatief van de stadsregio wordt in Barendrecht positief ontvangen. Van Deursen wil laaggeletterdheid aanpakken door het bespreekbaar te maken en de toegankelijkheid van informatie te vergroten.

Lezen is leuk
Op speelse wijze leren kinderen hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven en hoe lastig het is als je dit niet of nauwelijks kunt. Samen met ambassadeurs (voormalig laaggeletterden) staan ze stil bij de problemen die dit in het dagelijks leven oplevert, zoals het lezen van een leuk boek of e-mailtjes en het schrijven van een brief of kaartje. De leerlingen worden in groepjes ingedeeld en doen mee aan de leesrace en het spel geheime codes. Een van de klassen krijgt uit handen van wethouder Van Deursen twee Van Dale-spelen, waarmee ze op een leuke manier met taal in aanraking kunnen komen.

Noot voor de redactie,