XS4ALL

XS4ALL roept BUMA op tot nog meer flexibiliteit

29-01-2008
Categorie: Juridisch

Naar aanleiding van auteursrechtenvrij muziekfestival ©free heeft XS4ALL op 25 mei 2004 een klacht ingediend tegen BUMA. Muzikanten deden belangeloos mee aan het festival. BUMA was het daar niet mee eens. XS4ALL vindt dat BUMA misbruik maakte van haar economische machtspositie, door het volgende te eisen: bij haar aangesloten muziekauteurs dragen hun auteursrechten in volle omvang over aan BUMA. Dit ging ook tegen de wens van de muziekauteurs in.

Met het auteursrechtenvrij festival vroeg XS4ALL aandacht voor de mogelijkheden om ter promotie gratis muziek via internet aan te bieden. De muzikanten die tijdens het festival optraden, hadden XS4ALL toestemming gegeven hun muziek gratis via internet openbaar te maken.

De NMa acht de klacht ongegrond en heeft deze afgewezen. Dit, omdat BUMA sinds kort haar leden een nieuwe mogelijkheid biedt. Zij mogen hun eigen muziek nu gratis aanbieden voor niet-commercieel gebruik. Dit gebeurt op basis van een zogeheten Creative Commons licentie.

XS4ALL is blij dat mede door haar klacht het gebruik van Creative Commons licenties wordt gestimuleerd. De mogelijkheid die Buma haar leden voortaan biedt, heeft echter slechts betrekking op niet-commercieel gebruik. Ook daar zou verandering in moeten komen. Het kan dus nog beter.

Tegelijkertijd verbaast XS4ALL zich over het besluit van de NMa. Namelijk dat de NMa de omstandigheden van nu betrekt bij de klacht die al in 2004 is ingediend. Buma bood haar leden toen nog niet de mogelijkheid van Creative Commons aan. Gelet op de nieuwe, verbeterde omstandigheden, zal XS4ALL geen bezwaar indienen tegen deze beslissing.

Creative Commons is een licentiesysteem dat auteurs de mogelijkheid biedt flexibel om te gaan met hun auteursrechten. XS4ALL is altijd een groot voorstander van Creative Commons geweest omdat Creative Commons beter aansluit bij de wensen van de internetmaatschappij.