Gemeente Nijmegen

persbericht

Prijsvraag over toekomstige invulling Vasim-gebouw

Om ideeën te verzamelen voor de invulling van het Vasim-gebouw in Nijmegen-West nodigen burgemeester en wethouders Nijmegenaren en organisaties binnen en buiten de stad uit om mee te doen aan een ideeën­prijsvraag. De prijsvraag, die medio maart start, gaat vooraf aan het daadwerkelijk in de markt zetten van het markante gebouw in Nijmegen-West.

Met de ideeënprijsvraag, waaraan iedereen kan meedoen, wil het college een breder beeld krijgen van de mogelijkheden en wensen ten aanzien van het toekomstige gebruik van de Vasim. De uitkomsten van de prijsvraag helpen bij de verfijning van het zoekprofiel voor de nieuwe invulling. Vervolgens wordt een definitieve selectieprocedure gehouden die moet leiden tot een koper en exploitant van het pand. Uitgangspunt daarbij is dat het Vasim-gebouw vanaf 2010 een commerciële exploitatie krijgt, met een gedeeltelijk culturele invulling.

De ideeënprijsvraag is vrij van opzet, en is ook uitdrukkelijk bedoeld voor niet-professionals. Op deze manier wil het college Nijmegenaren en andere geïnteresseerden betrekken bij de gedachtenvorming over de toekomst van het Vasim-gebouw. Omdat de wedstrijd niet bedoeld is voor het bepalen van de feitelijke invulling, worden de inzendingen niet getoetst op financiële haalbaarheid. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury en door een publieksjury. Via advertenties in diverse media, de gemeentelijke website en andere kanalen worden geïnteres­seerden opgeroepen mee te doen aan de ideeënprijsvraag.

De Vasim is een oude vliegasfabriek in Nijmegen-West. Het gebouw ligt aan de rand van het Waalfront, het bedrijventerrein dat wordt omgevormd tot een woonwijk. De Vasim ligt direct langs het tracé van de toekomstige Stadsbrug. In verband met deze projecten is het gebouw in 2001 door de gemeente aangekocht. In het toekomstige Nijmegen-West zal het Vasim-gebouw een centrale positie innemen tussen de woonwijken Waalfront en Waterkwartier, de nieuwe Stadsbrug en het bedrijventerrein. Vanwege deze ligging en zijn monumentale karakter wil de gemeente dat het gebouw behouden blijft en een aansprekende invulling krijgt. Vanwege de unieke kwaliteiten van het gebouw denkt het college aan een functie met een uitstraling op landelijk niveau. Het gebouw moet in de toekomst ook een grote aantrekkingskracht op het publiek gaan uitoefenen.

Momenteel is een kunstenaarscollectief gehuisvest in de Vasim. De gemeenteraad heeft het college in 2007 opdracht gegeven om eerst het broedplaatsen­beleid te evalueren alvorens op te zoek te gaan naar een nieuwe invulling voor de Vasim. Die evaluatie is inmiddels afgerond. De evaluatie laat zien dat het Vasim-gebouw beperkt geschikt is om in zijn geheel als culturele broedplaats te fungeren. De grote hoge ruimtes maken het pand ongeschikt om het op te delen in kleine, goed te isoleren werkruimtes voor kunstenaars. Aanpassing van het gebouw voor dit doel zou voor de gemeente een te hoge investering betekenen en het bijzondere karakter van het gebouw te veel aantasten.