GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks zet belangrijke stap in hervorming EU-landbouwbeleid

Brussel, 29 januari 2008 - Vandaag stemde de milieucommissie in het Europees Parlement voor een rapport van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg over de herziening van het Europees landbouwbeleid.

In het rapport pleit Buitenweg ervoor om geen geld te geven aan boeren op basis van historische productieniveaus, maar te betalen voor duurzaamheid en groene diensten. Ook wil ze een uitbreiding van het randvoorwaardensysteem voor het subsidiëren van de landbouwsector. Deze voorstellen zijn aangenomen.

Landbouwsubsidies worden nu nog verstrekt op basis van productieniveaus uit het verleden. Volgens Buitenweg is dit systeem verouderd en moeten we naar een stelsel waarin landbouwsubsidies gekoppeld zijn aan prestaties op het gebied van milieu, natuur, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Op die manier stimuleer je boeren meer te doen dan ze wettelijk verplicht zijn.

Buitenweg: "Wie meer doet dan de minimumnorm, ontvangt dan ook meer subsidie. De landbouwsector is op dit moment gericht op schaalvergroting en op zoveel mogelijk productie. Eigenlijk kan je dat de boeren niet kwalijk nemen, want die willen ook gewoon brood op de plank".

Op dit moment geldt voor de subsidiëring van de landbouw een zogenaamd randvoorwaardensysteem. Daarin worden minimumeisen gesteld op het gebied van milieu, natuur, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Boeren die daar niet aan voldoen komen niet in aanmerking voor subsidie.

Volgens GroenLinks moet het randvoorwaardensysteem uitgebreid worden met eisen op het gebied van waterkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen. Buitenweg: "Intensieve veehouderij veroorzaakt alleen al zo´n 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Maar het stellen van randvoorwaarden alleen zal de problemen in de landbouwsector niet oplossen".

GroenLinks maakt het voor boeren financieel aantrekkelijk om in duurzaamheid te investeren. Dat is de enige manier om de huidige intensieve landbouwsector om te vormen tot een duurzame sector met respect voor mensen, dieren en het milieu.

"De intensieve landbouw is ziek, er is niets natuurlijks meer aan. Als we op de lange termijn nog landbouw in Europa willen houden moeten we er alles aan doen om die sector zo snel mogelijk weer gezond te maken. Boeren stimuleren om in duurzaamheid te investeren is de oplossing," aldus Buitenweg.


----------------------------------

Anita de Horde

Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement

Tel: 0032 - 228 414 71

Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu

www.groenlinks.nl/europa