Ministerie van Financiën

* Antwoorden op Kamervragen over het meldpunt overbelasting * 29-01-2008 | 17:00; Documentnummer = DGB07-5782 De staatssecretaris van Financiën beantwoord Kamervragen over het meldpunt overbelasting.

Antwoorden op Kamervragen over het meldpunt overbelasting

Brief | 29-01-2008 | nr DGB07-5782

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DGB 2007-05782

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg op 26 september 2007 van de vaste commissie voor Financiën heeft mevr. Dezentjé Hamming (VVD) mij een CD ROM overhandigd met de e-mails die zijn binnengekomen op het door haar ingestelde meldpunt overbelasting.nl. In mijn reactie heb ik aangegeven dat burgers en bedrijven voldoende mogelijkheden hebben om hun klachten bij de Belastingdienst in te dienen. De Belastingdienst kent naar mijn oordeel een gedegen klachtenprocedure waardoor klachten de aandacht krijgen die ze verdienen.

Aan de vaste commissie heb ik toegezegd alle inzenders van e-mails die op de CD-ROM voorkomen een reactie te zullen geven. In deze brief doe ik verslag van de acties die ten aanzien van de CD-ROM zijn verricht.

De CD-ROM bevatte 3883 klachten die per e-mail op het meldpunt zijn binnengekomen; daarnaast zijn er 10 klachten per brief binnengekomen.

Bijna de helft van de klachten had betrekking op Toeslagen (1096 meldingen), en het uitblijven van teveel betaalde bijdrage zorgverzekeringswet (793 meldingen). De andere meldingen hadden betrekking op zaken van particulieren (769) en ondernemingen (338). Over de dienstverlening en de Belastingtelefoon zijn 407 meldingen gekomen. Daarnaast waren er nog 490 meldingen over diverse onderwerpen.

Bijna alle inzenders hebben in de laatste week van oktober een reactie gekregen. De meldingen waren inhoudelijk bekend van aard en het merendeel bleek al opgelost.

Als hun probleem nog niet verholpen was, konden zij (alsnog) hun persoonlijke gegevens doorgeven. Ongeveer 16 % heeft hier gebruik van gemaakt. Deze klachten zijn inmiddels afgedaan.

Een aantal klachten was algemeen. Ook deze zijn inmiddels behandeld, of gelet op de aard van de klacht, overgedragen ter behandeling aan mevr. Dezentje-Hamming (VVD).

Hoogachtend, de Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Zie het